Menu
Kina ruster kraftig opp og satser også sterkt på å modernisere og utvide sitt arsenal av atomvåpen og leveringsplattformer som interkontinentale raketter og ubåter. Foto: AP / NTB

Kina utvider atomvåpenarsenalet

Kina ruster opp og skal mangedoble og modernisere sitt arsenal av atomvåpen, ifølge eksperter. Det vekker bekymring i Vesten.

Av NTB | 26.04.2023 08:34:04

Politikk: Ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri har Kina i dag rundt 350 atomstridshoder i sitt arsenal, men disse er ikke operative. De er med andre ord ikke montert på raketter eller bomber og klare til umiddelbar bruk.

USA og Russland har til sammenligning henholdsvis 1.770 og 1.674 atomstridshoder klare til bruk, gikk det nylig fram av en rapport fra Nuclear Weapons Ban Monitor.

Kinesiske myndigheter legger imidlertid ikke skjul på at de ruster opp og Pentagon anslo i november at landet innen 2035 kan ha 1.500 atomstridshoder i sitt arsenal.

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican) anslår at Kina i 2021 brukte drøyt 230 milliarder kroner på sitt atomvåpenprogram, noe som rett nok bare var en tredel av hva USA brukte. Utviklingen vekker likevel bekymring.

Kina gjennomførte sin første atomvåpentest i 1964 og ledelsen i Beijing har i alle år siden gjort det klart at landet aldri vil være først med å ta slike våpen i bruk.

De siste årene under president Xi Jinping har imidlertid Kina rustet kraftig opp, og det er også innledet en storstilt modernisering av atomvåpenarsenalet.

Det inkluderer ikke bare produksjon av flere atomstridshoder, men også oppgradering av leveringsplattformer som raketter, fly og ubåter.

– Endringene som nå skjer, er svært betydningsfulle. De vil endre Kina fra å være en stat som har kapasitet til å gjengjelde til å bli verdens tredje største atommakt, sier seniorforsker Eric Heginbotham Center for International Studies i Massachusetts.

Xi understreket senest i forrige måned, under et møte med Russlands president Vladimir Putin, at «atomvåpen aldri må benyttes».

De to lederne ble imidlertid enige om å trappe opp atomsamarbeidet, og russiske eksperter skal bistå Kina med å bygge såkalt raske reaktorer.

– De raske reaktorene som skal utvikles og drives med atombrensel fra Russland, vil gjøre Kina teknisk i stand til å øke lagrene av plutonium betydelig, sier Korda.

– Det er imidlertid ingen offentlig tilgjengelige indikatorer på at Kina har planer om å gjøre dette, legger han til.

– Det virker ikke lenger som om Kina er fornøyd med å ha bare noen få hundre atomvåpen, sier Matt Korda i Federation of American Scientists (FAS).

– Kina gjennomfører nå den viktigste utvidelsen og moderniseringen av sine atomvåpen i landets historie, sier professor David Logan ved US Naval War College.

– Kina bygger nå raskt anlegg for interkontinentale raketter og har alt over 300 rakettsiloer, heter det i Pentagon-studien fra november.

Kinesiske myndigheter insisterer på at det utelukkende er snakk om sivilt atomsamarbeid, men eksperter sier at det også vil gjøre landet i stand til raskere å kunne produsere flere atomstridshoder.

(©NTB)

Flere nyheter: