Menu
Prisnivået i Kina er fallende, for første gang siden 2021. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Kina rammet av deflasjon

Konsumprisene i Kina falt i forrige måned for første gang på mer enn to år.

Av NTB | 09.08.2023 04:44:27

Økonomi og næringsliv: Prisnivået i Kina falt 0,3 prosent i juli, fremkommer det av tall som landets statistiske sentralbyrå la fram onsdag. I juni var prisutviklingen flat.

Man må tilbake til februar 2021 til forrige gang det var fall i prisnivået i Kina. Prisnedgangen i juli var imidlertid noe lavere enn det analytikere som Bloomberg har snakket med, hadde sett for seg. De anslo at prisfallet ville bli på 0,4 prosent.

Deflasjon er det motsatte av inflasjon og beskriver fallende priser på varer og tjenester utløst av en rekke faktorer, blant annet lavere forbruk.

Billigere varer kan ved første øyekast se positivt ut for kjøpekraften, men deflasjon utgjør en trussel mot den bredere økonomien. Med fallende priser kan forbrukerne ha en tendens til å utsette kjøp av varer og tjenester, i håp om at prisene vil falle enda mer.

Svekket kjøpekraft fører dermed til at næringslivet reduserer produksjonen, innfører ansettelsesstans eller må si opp ansatte, og gå med på nye priskutt for å selge unna varelagre, noe som igjen svekker fortjenesten.

(©NTB)

Flere nyheter: