Menu
Talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet Mao Ning sier Kina tar avstand fra de kontroversielle Sovjet-uttalelsene fra landets ambassadør i Paris, som i helgen fikk sinnet til å blafre hos flere baltiske land. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Kina avviser kontroversiell Sovjet-uttalelse

Kinas utenriksdepartement tar avstand fra påstandene til landets ambassadør i Paris om at eks-sovjetland ikke egentlig er selvstendige.

Av NTB | 24.04.2023 10:04:25

Politikk: – Kina respekterer den suverene statsstatusen til de deltakende republikkene etter oppløsningen av Sovjetunionen, sier talskvinne Mao Ning ved det kinesiske utenriksdepartementet mandag.

På spørsmål på hvordan Kina stiller seg til Ukrainas suverenitet, sier Ning at landet forblir «objektive og upartiske». Kina er en av få land som ikke har fordømt Russlands invasjonskrig.

Baltiske land var i harnisk i helgen da den kinesiske ambassadøren til Frankrike, Lu Shaye, stilte spørsmål ved suvereniteten til land som tidligere var en del av den for lengst oppløste Sovjetunionen. Sovjetunionen ble oppløst i 1991.

De baltiske landene Estland, Latvia og Litauen har mandag kalt inn Kinas ambassadører på teppet. Ifølge Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis vil diplomatene ble bedt om å forklare seg om Kinas holdninger til saken.

– Vi vil minne dem på at vi ikke er eks-sovjetland, men land som ble ulovlig okkupert av Sovjetunionen, heter det i en uttalelse.

De kontroversielle uttalelsene fra Kinas ambassadør til Paris blir tema når EUs utenriksministre mandag møtes i Brussel, bekrefter EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– EU-rådet vil begynne diskusjonen om Kina som en forberedelse på at EU, forhåpentligvis i juni, skal revurdere og rekalibrere vår strategi overfor Kina, sa Borrell til pressen før møtet.

Ambassadøren hevdet blant annet at internasjonale rettsregler sier at land i det tidligere Sovjetunionen ikke har noen fastlagt posisjon siden det ikke er noen internasjonal avtale som konkretiserer deres status.

Frankrikes utenriksdepartement sier de også vil ha en streng samtale med den kinesiske ambassadøren i løpet av dagen.

(©NTB)

Flere nyheter: