Menu
Wladimir Klitschko åpner for at russere kan få delta i Paris-OL. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Kiev-ordfører: Russiske utøvere må fordømme krigen for å kunne delta i OL

Kiev-ordfører Vitalij Klitsjko åpner for at russiske utøvere kan delta i Paris-OL. Forutsetningen må være at de offentlig tar avstand fra krigen i Ukraina.

Av NTB | 13.02.2023 20:05:35

Sport: Klitsjko uttaler seg om den betente OL-debatten i et intervju med nyhetsbyrået AFP mandag.

– Russiske og belarusiske idrettsutøvere kan ikke delta i De olympiske leker i Paris hvis de ikke sier nei til krigen, sier Klitsjko.

– Hvis de offentlig tar avstand fra denne krigen, kan de delta. Men de er redde, fortsetter den tidligere tungvektsbokseren.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt nasjoner boikotte neste års Paris-OL dersom russiske idrettsutøvere får delta. Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, kalte på sin side boikottkravet et brudd på de olympiske prinsippene i helgen.

Klitsjko oppfordrer de aktuelle utøverne til å legge press på myndighetene i hjemlandet slik at krigshandlingene opphører. Den tidligere idrettsstjernen – som sammen med broren Wladimir tok en rekke boksetitler – sier at folk enten er «for eller imot krig».

– Jeg inviterer gjerne Thomas Bach til Kyiv, til Ukraina, slik at han selv kan se de ødelagte landsbyene, byene, for å se hvor mange mennesker som blir drept, sier Klitsjko.

IOC åpnet i forrige måned for at russiske og belarusiske utøvere kan delta i neste års sommerleker på visse vilkår. Det har skapt et opphetet debatt.

(©NTB)

Flere nyheter: