Menu
Levningene av 110 mennesker, de fleste av dem barn, er hittil funnet på eiendommen til den selvutnevnte pastoren Paul Mackenzie Nthenge (bildet) i Kenya. Tirsdag møtte han i retten, anklaget for å ha oppfordret sine disipler til å sulte seg til døde for å møte Jesus. Foto: AP / NTB

Kenyanske pastorer for retten etter anklager om massakre

To pastorer møter i retten i Kenya tirsdag, anklaget for å ha oppfordret sine disipler til å sulte seg til døde for å «møte Jesus».

Av NTB | 02.05.2023 09:44:11

Religion og livssyn: Ifølge Kenyas Røde Kors er 213 mennesker meldt savnet etter at saken ble kjent.

Tirsdag møtte han i retten i Kenyas nest største by Mombasa for blant annet å svare på anklager om drap, bortføring og barnemishandling.

– Vi vet ennå ikke hvilke anklager aktoratet vil fremme, vi får vente og se, sa forsvareren George Kariuki da han ankom det lille rettslokalet, som var fullpakket av pårørende av de døde.

Odero ble pågrepet i Malindi torsdag og anklages for å ha medvirket til drap, for å ha oppfordret til selvmord, for radikalisering, forbrytelser mot menneskeheten, barnemishandling, svindel og hvitvasking.

Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til anklagene.

Saken har rettet et søkelys på Kenyas over 4.000 registrerte kirkesamfunn, og mange spør seg nå om hvordan Mackenzie Nthenge så lenge kunne spre sitt budskap uten at myndighetene grep inn.

President William Ruto har varslet gransking og oppretter nå en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan myndighetene bør regulere religiøs virksomhet i landet, uten dermed å innskrenke religionsfriheten, sier innenriksminister Kithure Kindiki.

– Men på samme tid akter vi ikke å la kriminelle misbruke den retten for å skade, drepe, torturere og sulte mennesker i hjel, sier han.

Mackenzie Nthenge overga seg til politiet i mars etter at to barn av sektmedlemmer skal ha sultet i hjel. Han ble siden løslatt mot kausjon, men pågrepet igjen 14. april da politiet fant fire av disiplene hans døde.

Den velkjente og velstående tele-evangelisten Ezekiel Odero, som leder en annen menighet, knyttes også til massakren i Shakahola-skogen og må også møte i retten tirsdag.

Ifølge påtalemyndigheten har de to pastorene lenge samarbeidet tett, blant annet om en TV-stasjon som ble benyttet for «å spre et radikaliserende budskap».

(©NTB)

Flere nyheter: