Menu
Pastor Paul Mackenzie Nthenge (i rosa og svart jakke) møtte i en kenyansk domstol tirsdag. Der fikk han høre at han tiltales for terrorisme. Levningene av 110 mennesker, de fleste av dem barn, er hittil funnet på eiendommen til den selvutnevnte pastoren. Foto: AP / NTB

Kenyanske pastor tiltales for terrorisme etter anklager om massakre

Den ene kenyanske pastoren som anklages for å ha oppfordret sine disipler til å sulte seg til døde for å «møte Jesus», vil bli tiltalt for terrorisme.

Av NTB | 02.05.2023 12:34:20

Religion og livssyn: Ifølge Kenyas Røde Kors er 213 mennesker meldt savnet etter at saken ble kjent.

Tirsdag møtte han i retten i Malindi for blant annet å svare på anklager om drap, bortføring og barnemishandling.

Der opplyste aktor Vivian Kambaga ham om at han vil bli tiltalt for terrorisme og at saken derfor blir overført til en høyere rettsinstans i landets nest største by Mombasa.

Odero ble pågrepet i Malindi torsdag og anklages for å ha medvirket til drap, for å ha oppfordret til selvmord, for radikalisering, forbrytelser mot menneskeheten, barnemishandling, svindel og hvitvasking.

Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til anklagene eller om også hans sak vil bli overført til en høyere rettsinstans.

Saken har rettet et søkelys på Kenyas over 4.000 registrerte kirkesamfunn, og mange spør seg nå om hvordan Mackenzie Nthenge så lenge kunne spre sitt budskap uten at myndighetene grep inn.

President William Ruto har varslet gransking og oppretter nå en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan myndighetene bør regulere religiøs virksomhet i landet, uten dermed å innskrenke religionsfriheten, sier innenriksminister Kithure Kindiki.

– Men på samme tid akter vi ikke å la kriminelle misbruke den retten for å skade, drepe, torturere og sulte mennesker i hjel, sier han.

Mackenzie Nthenge overga seg til politiet i mars etter at to barn av sektmedlemmer skal ha sultet i hjel. Han ble siden løslatt mot kausjon, men pågrepet igjen 14. april da politiet fant fire av disiplene hans døde.

Den velkjente og velstående tele-evangelisten Ezekiel Odero, som leder en annen menighet, knyttes også til massakren i Shakahola-skogen og må også møte i retten tirsdag.

Ifølge påtalemyndigheten har de to pastorene lenge samarbeidet tett, blant annet om en TV-stasjon som ble benyttet for «å spre et radikaliserende budskap».

(©NTB)

Flere nyheter: