Menu
Pedro Sánchez er kommet et viktig skritt nærmere en ny periode som Spanias statsminister, men trenger fortsatt støtte fra flere separatister før han har et flertall i nasjonalforsamlingen i ryggen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Katalansk støtte tar Sánchez ett skritt nærmere ny regjeringen i Spania

Spanias statsminister Pedro Sánchez får støtte fra det katalanske separatistpartiet ERC og nærmere å sikre seg en ny periode, men han er ikke i mål ennå.

Av NTB | 02.11.2023 22:42:25

Politikk: Sanchez’ parti, sosialdemokratiske PSOE, og ERC kunngjorde torsdag har kommet fram til en avtale. Tre måneder etter et valg som ikke ga et tydelig flertall i nasjonalforsamlingen, leder Sanchez fortsatt et forretningsministerium.

Forrige måned fikk han på plass en koalisjonsavtale med venstrepartiet Sumar, men han trenger støtte fra både baskiske og katalanske separatister for å sikre flertallet han trenger i en tillitsvotering.

For å få til det er det avgjørende at han får med seg Junts, partiet til den katalanske separatistlederen Carles Puigdemont. Han har levd i eksil i Belgia siden 2017 etter at han forlot hjemlandet i kjølvannet av en folkeavstemning om løsrivelse for Catalonia nordøst i Spania. Høyesterett fastslo at avstemningen var ulovlig.

Puigdemont har krevd amnesti for alle som var involvert i løsrivelsesforsøket før han er villig til å diskutere støttet til PSOE og Sanchez. En kilde i Junts sier et møte i Brussel endte uten en atale med PSOE, men at forhandlingene fortsetter fredag.

ERC-leder Oriol Junqueras sier avtalen hans parti har inngått, inkluderer «amnesti for alle», men han kom ikke med nærmere detaljer. Partifelle Pere Aragonès, som leder regionstyret i Catalonia, sier et amnesti må dekke alle hendelser fra 2014 til i dag. Etter amnesti vil tiden være inne til å gå videre mot en ny folkeavstemning om selvstyre, sier han.

I høst har det vært store demonstrasjoner mot et mulig amnesti. «Spania er ikke til salgs», lød slagordet fra høyrepartiet Vox.

(©NTB)

Flere nyheter: