Menu
Klemetsrud Klemetsrud energigjenvinningsanlegg er et kraftvarmeverk og forbrenningsanlegg for avfall i Oslo. Anlegget eies i fellesskap av Hafslund Oslo Celsio og Oslo kommune. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Karbonfangst i Oslo kan bli skrinlagt etter milliardsprekk

Kostnadsanslaget for karbonfangst på Klemetsrud i Oslo har sprukket med 3 milliarder kroner. Nå kan hele prosjektet bli skrinlagt.

Av NTB | 11.05.2023 16:04:22

Politikk: Overskridelsen kommer fram i revidert nasjonalbudsjett. Hvis den opprinnelige planen blir fulgt, vil anlegget koste mer enn 8 milliarder kroner bare å bygge.

Overskridelsene tilsvarer en økning på over 50 prosent i forhold til det maksimale investeringsanslaget som har vært på 5,55 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

For noen uker siden trakk Hafslund Oslo Celsio, selskapet bak anlegget på Klemetsrud, i nødbremsen på grunn av overskridelsene. Prosjektet er foreløpig satt på vent i ett år. Forklaringen er både prisøkningen i byggemarkedet og endringer i selve prosjektet.

I alt 17 prosent av CO2-utslippene i Oslo kommer fra Klemetsrud energigjenvinningsanlegg, som er et kraftvarmeverk og forbrenningsanlegg for avfall i Oslo. Nå skal alle steiner snus for å kutte kostnader.

– Vi går i dialog med leverandørene for å vurdere alle aspekter ved konseptet og gjennomgå alle kostnader på nytt, sier administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio til NRK.

Hvis de ikke lykkes, brenner det et blått lys for hele prosjektet. Verken Celsio, staten eller Oslo kommune har forpliktet seg til å dekke noen kostnadssprekk.

«Med mindre partene blir enige om å fortsette, eller den ene av partene tar på seg å finansiere ferdigstillingen alene, vil prosjektet bli skrinlagt og hver av partene tar sine kostnader. Olje- og energidepartementet har orientert selskapet om at det ikke kan forvente økte finansieringsbidrag fra staten,» skriver departementet i revidert budsjett.

(©NTB)

Flere nyheter: