Menu
Finnmarkseiendommens anke i saken om eierskap av grunnen i Karasjok går til storkammerbehandling i Høyesterett. Foto: Heiko Junge / NTB

Karasjok-saken behandles i storkammer i Høyesterett

Høyesteretts ankeutvalg har besluttet å henvise saken om eierskap av grunnen i store deler av Karasjok kommune til behandling i storkammer.

Av NTB | 28.09.2023 15:22:58

Kriminalitet og rettsvesen: Det melder Høyesterett torsdag ettermiddag. I april slo Utmarksdomstolen fast med tre mot to stemmer at lokalbefolkningen i Karasjok er rettmessig eier av grunnen i nesten hele kommunen.

Det omstridte området er i dag eid av finnmarkingenes felles grunneierorgan Finnmarkseiendommen (FeFo). FeFo anket dommen til Høyesterett, som nå altså har besluttet å gi saken full behandling.

Dommen er ventet å få stor betydning for andre områder i fylket, særlig Kautokeino og deler av Tana.

Tidligere eide og forvaltet staten grunnen i Finnmark og ressursene der. Så ble Finnmarksloven innført i 2006 for å avklare samiske rettigheter. Da ble om lag 95 prosent av grunnen i fylket overført til Finnmarkseiendommen (FeFo), et overordnet lokalt eierskap.

Mange ønsker imidlertid forvaltning på mer lokalt nivå. Det har vært flere rettssaker om rettigheter i Finnmark, helt opp til Høyesterett, men dette var den første som handlet om et stort samisk kjerneområde.

(©NTB)

Flere nyheter: