Menu
Det offiselle resultatet bekrefter en overveldende seier til avtroppende statsminister Hun Sens parti i valget i Kambodsja. Vesltige land og organisasjoner har kritisert valget, der det største opposisjonspartiet ikke fikk delta, og har sagt at det verken var fritt eller rettferdig. Arkivfoto: Heng Sinith / AP / NTB

Kambodsjas regjeringsparti bekreftet som valgvinner

De offisielle resultatene fra valget i Kambodsja i juli bekrefter en overlegen seier for partiet til avtroppende statsminister Hun Sen.

Av NTB | 05.08.2023 09:24:24

Politikk: Kambodsjas folkeparti får 120 av de 125 plassene i nasjonalforsamlingen de neste fem årene, ifølge kunngjøringen fra landets valgkommisjon lørdag. Det rojalistiske partiet Funcinpec får de resterende fem plassene. 16 partier endte uten representasjon i forsamlingen.

Vestlige land og rettighetsorganisasjoner har kritisert valget og sagt at det verken var fritt eller rettferdig. Det største opposisjonspartiet fikk ikke delta.

Hun Sen startet karrieren som offiser i 1970-tallets Røde Khmer, hvis skrekkvelde anslås å ha kostet rundt 1,7 millioner kambodsjanere livet. Han har også vært utenriksminister i det sørøstasiatiske landet. Han har vært statsminister siden 1985, men 27. juli, noen dager etter valget, kunngjorde 71-åringen at han gir seg som regjeringssjef og vil overlate tømmene til sin eldste sønn Hun Manet. Den 45 år gamle sønnen er i dag sjef for Kambodsjas hær.

Selv om han trer til side, er det ventet at Hun Sen fortsatt vil ha betydelig makt og innflytelse som partileder og leder av senatet i Kambodsja.

– Jeg vil fortsatt kunne tjene folkets interesser og hjelpe regjeringen med å håndtere sikkerheten og offentlig ro og orden, i tillegg til å veilede dem i utviklingen av landet, sa Hun Sen da han kunngjorde sin avgang.

(©NTB)

Flere nyheter: