Menu
Anne Kjersti Kalvå tok VM-sølv på tremila. Foto: Heiko Junge / NTB

Kalvå gikk inn til VM-sølv på tremila: – Helt uvirkelig

Anne Kjersti Kalvå vartet opp med en sterk avslutning og tok VM-sølv på tremila i Planica-VM bak svenskenes suverene Ebba Andersson.

Av NTB | 04.03.2023 13:55:34

Sport: Kalvå rykket ifra mot slutten av tremila og fikk noen sekunder til gruppa bak. 30-åringen spurtet inn til sølv i konkurranse med Frida Karlsson.

– Det er helt uvirkelig. Det er stort å få oppleve dette med alle støttespillerne og gjengen som heier på meg på plass på tribunen. Det er en skikkelig drøm som går i oppfyllelse, sa Kalvå til NTB og den skrivende pressen.

Kalvå sier at VM-ukene har vært som en drøm.

– Jeg trenger tid til å fordøye dette, men det føles skikkelig deilig. Jeg er takknemlig at jeg får lov til å være med på dette. Det stort å slå tilbake etter de to trykkene med korona i det siste året. Jeg tror kanskje jeg ikke skjønner hvor stort det er ennå, sa sølvjenta fra Lundamo.

– Det så ut som Frida kom i veldig stor fart og at sølvet kom til å ryke, men så hentet hun fram noen superkrefter, sa en rørt landslagstrener Stig Rune Kveen til NTB.

Kveen har sammen med trenerkollega Sjur Ole Svarstad vært de to viktigste i måten hun har slått igjennom på dette året.

Landslagskollega Tiril Udnes Weng lot tårene trille da hun skulle fortelle om sølvløpet til Kalvå.

– Jeg og Tiril har så mange treningstimer sammen i de to siste årene, og vi går i ryggen på hverandre i alt vi gjør. Tiril leder verdenscupen sammenlagt, og jeg tar en medalje. Det vi får til sammen er et skikkelig teamarbeid. Jeg er så glad for at jeg kan reise sammen rundt sammen med Tiril og de andre jentene.

Ebba Andersson gikk halve tremila alene i front og gikk i mål etter 1.22,18 timer. Frida Karlsson tok bronsen bak Kalvå.

Tiril Udnes Weng endte på 9.-plass, men Astrid Øyre Slind og Ingvild Flugstad Østberg fulgte på plassene bak.

– Jeg har sett så fram til denne dagen. Helt siden den dagen jeg fikk korona under Tour de Ski. At jeg klarte å ta medalje i dag var stort, fortsatte Kalvå, som omtaler det siste året som «spinnvilt».

Det har buttet litt for Kalvå i de siste ukene også.

– Det var vært noen justeringer i de siste to månedene. Alt har ikke gått på skinner. At de har fått meg tilbake i god form er stort. Jeg har også hevet meg i løpet av mesterskapet. Jeg føler at jeg er blitt bedre og bedre for hvert løp. Det var et sjakktrekk å dra opp til høyden en uke tidligere enn planlagt. Da fikk jeg tre uker, og det har nok gitt meg en boost mot slutten av mesterskapet, sa Kalvå til NTB.

Andersson økte tempo betydelig på den andre runden og ingen av de andre konkurrentene klarte å holde følge. Kalvå jaktet imidlertid svensken i en trio med svenske Kerttu Niskanen og amerikanske Rosie Brennan på plassene bak.

Etter den andre runden valgte Andersson å gjøre skibytte. Det samme valgte de andre konkurrentene innenfor topp ti. Kalvå gikk ut på den andre runden som toer med 19,8 sekunder opp til svensken i ledelse.

Andersson dro ifra i tet, mens Kalvå sikret sølvet da han satte inn sitt rykket med et par kilometer igjen.

– Jeg fikk og forberedte meg og tenkte at jeg måtte være tålmodig. Jeg tenkte på Ingvild (Flugstad Østberg) og det hun gjorde på stafetten. Jeg var inspirert rett og slett. Jeg tenkte at det kunne sprekke opp her også. Det var litt lenger til mål enn jeg husket, og det var på håret at jeg ikke ble hentet. Men det gikk akkurat, forklarte sølvvinneren.

Kalvå tok dermed sin første individuelle VM-medalje. Tidligere i mesterskapet har hun tatt VM-gull på stafetten og sølv på lagsprinten.

Den svenske duoen Andersson og Karlsson ledet an etter første runden var gjennomført. Alle de fire norske lå innenfor topp ti bare sekunder bak.

(©NTB)

Flere nyheter: