Menu
Justis- og beredskapsministeren pekte på viktigheten om å være forberedt når krisen inntreffer, da hun holdt sin tale under åpningen av Øvelse Nord. Foto: Kent Even Grundstad / NTB

Justisministeren på åpningen Øvelse Nord: – Beredskapen vår bidrar til å redde liv

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) åpnet mandag beredskapsøvelsen Øvelse Nord. Under øvelsen får beredskapsaktører trent på håndtering av store hendelser og kriser.

Av NTB | 24.04.2023 14:14:45

Ulykker og naturkatastrofer: – I dag står vi her samlet med ett felles mål – å være forberedt når krisen inntreffer, sa Mehl i åpningstalen sin for Øvelse Nord i Bodø mandag.

Krise- og beredskapsøvelsen avholdes fra 24.–27. april, og er den største øvelsen i Europa av denne typen i regi av et universitet, og er Nordens største fastlandsøvelse.

Justis- og beredskapsministeren pekte videre på viktigheten om å være forberedt når krisen inntreffer, og at en viktig del av forberedelsen er å øve sammen.

– Påsken i år fikk en svært dramatisk start, med flere alvorlige skred, som dessverre krevde flere menneskeliv. Besøket mitt til Troms i påsken og besøket i dag henger sammen. Når naturkreftene viser seg fra sin mest brutale side, er det beredskapen vår som bidrar til å redde liv. Det er nettopp derfor det er så viktig med denne typen beredskapsøvelser som dere går i gang med nå, sa Mehl.

Øvingsuken innledes med to åpne fagdager, med ca. 300 deltakere hver dag. Den tredje dagen arrangeres det en fullskala samvirkeøvelse som spilles helt fra skadested og gjennom alle nødetater, videre i alle naturlige ledd. Øvelsen er samtidig et interkommunalt spill koordinert av kommuner, statsforvalteren, Krisestøtteenheten/sivilt situasjonssenter og fylkeskommune.

– Russlands angrep på Ukraina har skapt en helt ny situasjon i Europa, og den endrede sikkerhetssituasjonen i Europa stiller nye krav til den sivile beredskapen i Norge. PST advarer mot økt russisk etterretning i Norge. Derfor har regjeringen i år bevilget mer enn 120 millioner kroner til politiet og PST for å styrke innsatsen mot sammensatte trusler og fremmede staters aktivitet i Norge. I tillegg er det i år bevilget over 90 millioner kroner til investeringer i sikkerhets- og analysesystemer og operativt utstyr i PST. Tiltakene vil bidra til å styrke norske myndigheters situasjonsforståelse og beredskap, samt øke vår evne til å iverksette relevante tiltak, sa justis- og beredskapsministeren.

(©NTB)

Flere nyheter: