Menu
Juni ble den fjerde varmeste juni-måned noensinne målt i Norge. Illustrasjonsfoto. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Juni ble den fjerde varmeste målt i Norge

Juni ble den fjerde varmeste juni-måned noensinne målt i Norge, opplyser meteorologene. I Oslo ble det den varmeste noensinne målt.

Av NTB | 03.07.2023 16:43:03

Vær: – Både Oslo og gamle Akershus fylke fikk den varmeste junimåneden i måleserien som startet i 1900. Oslo slo også rekorden for antall soltimer registrert i juni, sier klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt i en pressemelding.

21 værstasjoner målte rekorder for høyeste månedstemperatur i forrige måned. Samtidig satte 13 værstasjoner kulderekord.

– Det var en kjølig start på juni, men etter hvert ga høytrykk varmt og tørt vær i store deler av landet, sier Mamen.

På Østlandet, i Trøndelag og lengst nord var det «svært tørt». På store deler av Vestlandet var det «tørt» og «svært tørt».

Allerede tidlig i mai sendte Meteorologisk institutt ut gult farevarsel for skogbrann for flere områder i vest, sør og øst, etter mange branner i Sør-Norge. Meteorologisk institutt gjorde det klart at en skogbrann lett kan bli omfattende når det er så tørt, med høye temperaturer og mangel på regn.

Nordland var i juni det våteste fylket, med ti prosent under normalen.

Det er for tiden pågående gult farevarsel for skogbrann i deler av Troms og Nordland, ifølge yr.no.

Det ble satt 15 rekorder for maksimumstemperatur i juni.

Antarktis har markant mindre is enn vanlig. Sjøutbredelsen for juni er den laveste utbredelsen som noen gang har blitt observert i juni.

– For hele landet samlet falt det 45 prosent mindre nedbør enn normalt, og måneden ble den åttende tørreste juni-måneden i serien som startet i 1900, sier Mamen.

I Sør-Norge var måneden «svært svarm», til dels «ekstrem varm» østafjells og i indre strøk av Vestlandet. I Nord-Norge var juni for det meste «svært varm», men i Lofoten, Vesterålen og enkelte kystområder ellers, var juni «normal – mild».

Flere nyheter: