Menu
Store deler av Østlandet er farget i rødt farevarsel når uværet Hans inntar Norge mandag. Foto: NVE / NTB

Jordskredfaren på Romerike oppgraderes til rødt nivå

Det er sendt ut rødt farevarsel for jord- og flomskred for kommunene Nannestad, Hurdal, Eidsvoll, Ullensaker og Nes mandag formiddag.

Av NTB | 07.08.2023 11:54:16

Vær: Også kommunene Skjåk og Lesja i Gudbrandsdalen er lagt til det røde varslet, viser varselet på varsom.no. Samtidig er kommunene Sogndal, Aurland og Hol inkludert i gult varsel.

– Svært mange skredhendelser ventes. Flere kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller jernbane og forårsake vesentlig redusert fremkommelighet. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, står det på varsom.no.

Uværet Hans er på vei mot Østlandet, og Meteorologisk institutt sier at det er mandag ettermiddag det verste starter.

– Nå har varmfronten som dette begynner med, passert Oslo og Mjøsa, men dette er bare begynnelsen, sa vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt til NTB i 8-tiden mandag.

Det er fremdeles Innlandet fylke og de nordre delene av Buskerud som ligger an til å bli hardest rammet av uværet – først og fremst med kraftig nedbør.

Fra tirsdag vil kommunene Årdal, Aurland og Hol bli oppjustert fra oransje til rødt nivå, viser varselet på varsom.no. Da blir også kommunene Kvinnherad, Etne, Sunnfjord, Gloppen, Tokke, Kviteseid og Holmestrand inkludert i gult varsel.

Faren fra uværet Hans er ventet å minke fra onsdag.

Flere nyheter: