Menu
Mannen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs, er funnet skyldig. Tegning: Ane Hem / NTB

Johny Vassbakk (52) dømt for drapet på Birgitte Tengs – kollapset i retten da han fikk dommen

Johny Vassbakk (52) kollapset på plassen sin da han hørte retten dømme ham til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs.

Av NTB | 06.02.2023 10:45:28

Kriminalitet og rettsvesen: Rettssalen ble tømt i all hast etter at Johny Vassbakk falt av stolen og ble liggende på gulvet etter at retten hadde lest slutningen i dommen mot ham: Han dømmes til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy natt til 6. mai 1995.

Dommen falt i Haugaland og Sunnhordland tingrett mandag formiddag og er i samsvar med påstanden til aktor.

I tillegg må Vassbakk betale 600.000 kroner til hver av foreldrene i oppreisningserstatning.

To minutter etter at han hadde fått forkynt dommen, falt den tiltalte 52-åringen om i retten og ble liggende mens dommer Arne Vikse beordret alle om å forlate salen.

En times tid senere fortsatte domsopplesningen – da uten Vassbakks deltakelse.

– Etter forholdene går det helt ok med ham, men han er utslitt og kommer ikke til å være til stede i retten mer i dag. I stedet vil han få forkynt dommen i fengselet i morgen, sa forsvareren, advokat Stian Kristensen.

Det har nå gått nesten 28 år siden 17 år gamle Birgitte Tengs natt til 6. mai 1995 ble misbrukt og drept, bare noen få hundre meter fra hjemmet sitt noen kilometer utenfor Kopervik sentrum på Karmøy.

Etter at det er blitt gjennomført nye og ekstremt grundige analyser av DNA-funnet, konkluderer retten med at genmaterialet stammer fra Vassbakk.

– Retten finner at resultatet av DNA-analysene med sikkerhet samsvarer med funnene i referanseprøven som kommer fra tiltalte, konkluderte tingrettsdommer Arne Vikse da han hadde gjennomgått DNA-undersøkelsene i Tengs-saken.

Vassbakk nektet straffskyld da saken gikk i tingretten fra 7. november til 21. desember i fjor, og forsvarerne sa under rettssaken at arvestoffet kan ha kommet på strømpebuksa på andre måter enn ved at han begikk drapshandlingen.

Retten har så langt ikke drøftet mulighetene for kontaminasjon eller oversmitte.

Foreldrene til Birgitte Tengs følger domsavsigelsen via link hjemmefra. De har forskjellige oppfatninger om hvem som sto bak handlingene mot datteren deres for 28 år siden, ifølge bistandsadvokat John Christian Elden.

– På bakgrunn av bevisførselen er de ikke overbevist om at de får et endelig svar her i dag. De er håpefulle på at det kommer en avgjørelse, og at det kommer et svar, de har bare ikke den store troen, sier han.

Foreldrene har allerede begynt å grue seg til 4. september, sier medbistandsadvokat Erik Lea til NTB.

– De får en dom, men uavhengig av dommens innhold, får de ikke noe svar på det som skjedde de siste timene forut for at hun ble drept. Det svaret gir nok neppe tingretten i dag. Det er det svaret som betyr alt, slik at de skal kunne være sikre i sin sak, sier Lea.

1. september i 2021 ble den nå 52 år gamle tiltalte mannen pågrepet for drapet etter at politiet hadde funnet DNA-et hans i en blodflekk på strømpebuksa til Tengs.

Det er ventet at dommen vil bli anket. Ankesaken er allerede berammet i Gulating lagmannsrett 4. september.

Flere nyheter: