Menu
Therese Johaug under NM. Foto: Geir Olsen / NTB

Johaug smadret konkurrentene og sjokkerte med gull i NM-comebacket: – Dette er jo helt vilt!

Therese Johaug pangstartet og så seg deretter aldri tilbake i NM-comebacket på Lillehammer. Det knusende gullet på tremila setter ny fart i VM-spekulasjonene.

Av NTB | 23.03.2024 11:43:38

Sport: 35-åringen tok gullet etter å ha lagt nærmeste konkurrent to minutter og 49 sekunder bak seg på Birkebeineren skistadion.

Det var knyttet enorm spenning til Johaugs retur til skisporet lørdag. Langrennsdronningen fra Dalsbygda framsto nøktern på egne vegne i forkant, men vel ute i løypa var ikke farten egnet til å legge en ytterligere demper på verken forventninger eller VM-spekulasjoner.

Johaug startet som en rakett og tok fra startnummer 113 ledelsen nærmest fra første skyv og stavtak. Etter 5,8 kilometer ledet hun med 18,5 sekunder på nærmeste konkurrent.

Ved passering snaut ti kilometer var avstanden økt voldsomt. Og slik fortsatte det.

– Hun virker helt uimotståelig. Dette er jo helt vilt. Dette begynner jo å ligne på gamle Johaug som var helt uslåelig, sa NRK-kommentator Jann Post.

Ved passering halvveis hadde Johaug lagt rivalene bak seg med bortimot to minutter. Nærmest vantro eksperter ristet på hodet.

– Det er en utvikling her som nesten begynner å bli stygg, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– Hun går på en måte som bare slår knockout på konkurrentene. Det er en helt annen fart, sa Aukland.

Norsk-amerikanske Sophia Laukli fulgte nærmest Johaug i mål. Hun kan ikke få NM-medalje. Dermed gikk sølvet til Magni Smedaas, mens Heidi Weng tok bronsemedaljen foran Margrethe Bergane.

Johaug har foreløpig ikke lovet at hun gjør et skikkelig comeback og satser mot VM i Trondheim neste vinter. 35-åringen fra Dalsbygda har svart unnvikende de gangene hun har fått spørsmål om framtiden.

– Uansett om hun skulle sprekke som en ballong etter 25 kilometer, har hun fått de svarene hun trengte. Hun er allerede et hestehode foran landslagsløperne, sa Martin Johnsrud Sundby underveis på tremila.

35-årige Johaug kunngjorde i mars 2022 at hun ville avslutte karrieren. Siden har hun og den tidligere rostjernen Nils Jakob Hoff blitt foreldre, og nyttårsaften giftet de seg i en storstilt seanse på Røros.

17. mai i fjor fødte Johaug datteren Kristin Hoff Johaug.

Johaug har bak seg en karriere knapt noen norsk idrettsutøver kan vise maken til. Hun manglet lenge et individuelt OL-gull, men fikk dette under lekene i Beijing i 2022. Der ble det til slutt tre gull.

Fra før hadde hun et olympisk stafettgull fra Vancouver i 2010, samt en sølv- og en bronsemedalje fra Sotsji-lekene i 2014.

Johaug er 14 ganger verdensmester og har 80 enkeltseirer samt tre sammenlagttitler i verdenscupen. Tour de Ski har hun vunnet tre ganger sammenlagt.

Det store gjennombruddet fikk hun med bronsemedaljen på den avsluttende tremila under VM i Sapporo i 2007. Da var hun bare 18 år gammel.

Johaug viste ingen tegn til å slakke av på farten under marsjen mot enda et NM-gull. Etter 24 kilometer hadde avstanden ned til forfølgerne økt til to minutter og 37 sekunder.

I etterkant av fødselen opptok hun treningen, og ryktene har gått om at Johaug har meget gode testresultater i banken.

(©NTB)

Flere nyheter: