Menu
En modell av Hakuto-R-raketten som skulle landet på månen tirsdag. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Japansk romfartøy har trolig krasjlandet på månen

Kontrollører mistet tirsdag kontakten med et japansk romfartøy med kurs mot månen. Trolig har raketten krasjlandet på månen, melder selskapet som står bak.

Av NTB | 26.04.2023 01:54:06

Vitenskap og teknologi: Kun øyeblikk før landing mistet kontrollørene i Tokyo kontakten med raketten. I en uttalelse sier det japanske selskapet Ispace, som står bak romferden, at forsøket var mislykket.

– Vi venter ikke å kunne fullføre månelandingen på dette tidspunktet, sier administrerende direktør og grunnlegger Takeshi Hakamada i uttalelsen, der selskapet sier at de antar at romfartøyet hadde «landet hardt» på månen.

Hadde de lyktes, ville Ispace vært det første kommersielle selskapet som sto bak en romferd for å landsette et landingskjøretøy på månen. Det er også Japans første framstøt mot månen.

Romferden fikk navnet Hakuto-R. Hakuto betyr «hvit kanin» på japansk.

Raketten ble skutt opp fra en Space X-rakett fra det amerikanske romsenteret Cape Kennedy i Florida i desember. Grunnen til at det tok så lang tid før planlagt landing, var at romfartøyet er laget for å bruke minst mulig drivstoff og ha god lastekapasitet.

(©NTB)

Flere nyheter: