Menu
Et stort nordkoreansk flagg er spredt utover på Kim Il-sung-plassen i Pyongyang. Arkivfoto: ord-Koreas offisielle nyhetsbyrå via AP / NTB

Japan og Sør-Korea stålsetter seg for ny nordkoreansk satellittoppskyting

Nord-Korea har sendt et formelt varsel om at landet skal gjøre et nytt forsøk på å skyte opp en overvåkingssatellitt, og at det muligens skjer allerede onsdag.

Av NTB | 21.11.2023 12:09:42

Krig og konflikter: Japans kystvakt publiserte tirsdag et varsel på sin nettside om at oppskytingen kan finne sted mellom 22. november og 1. desember.

Like etter kom Sør-Koreas fiskeridepartement med et varsel til skip i området.

Japans statsminister Fumio Kishida sier til journalister at han kommer til å be om at oppskytingen avlyses, og at Japan vil gjøre alt for å forberede seg på «uforutsigbare situasjoner».

Nord-Korea forsøkte å skyte opp en overvåkingssatellitt både i mai og august, men mislyktes begge ganger.

Både Japan, Sør-Korea og USA har bedt den isolerte, autoritære staten om å stanse forsøkene, og vist til at det bryter med en rekke FN-resolusjoner som er vedtatt mot Nord-Korea. Landet har i årevis hatt et atomvåpenprogram som gjentatte ganger er blitt fordømt i FNs sikkerhetsråd.

Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, har imidlertid russerne etablert et tettere forhold til Nord-Korea ettersom landet trenger både mer våpen og allierte.

Sørkoreansk etterretning meldte tidligere i november at Nord-Koreas neste satellittoppskyting kan bli mer vellykket enn de første ettersom landet har fått tekniske råd fra Russland i bytte mot våpenleveranser.

(©NTB)

Flere nyheter: