Menu
Det indonesiske sykehuset helt nord på Gazastripen tok i helgen imot et stort antall ofre etter et israelsk angrep mot flyktningleiren Jabalia (bildet). Mandag ble minst tolv mennesker drept i et angrep som var rettet mot sykehuset, ifølge helsedepartementet i Gaza. Foto: AP / NTB

Jakarta fordømmer israelsk angrep mot indonesisk sykehus i Gaza

Minst tolv personer er drept i et israelsk angrep mot det indonesiske sykehuset nord på Gazastripen, ifølge helsedepartementet i Gaza.

Av NTB | 20.11.2023 12:29:57

Krig og konflikter: Det indonesiske sykehuset ligger i Beit Lahia lengst nord på Gazastripen og ble i forrige uke tvunget til å stanse driften som følge av israelske angrep og mangel på strøm, vann og medisiner.

Mandag morgen ble tolv mennesker drept og flere titall såret i et israelsk angrep mot sykehuset, opplyser en talsmann for helsedepartementet i Gaza, Ashraf al-Qudra. Flere av ofrene var ifølge ham pasienter.

Indonesias utenriksminister Retno Marsudi fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Angrepet er et klart brudd på internasjonal humanitær lov, sier han.

– Alle land, særlig de som har nære forbindelser med Israel, må bruke all sin innflytelse og alle sine evner til å få Israel til å stanse grusomhetene, sier den indonesiske utenriksministeren.

Ifølge Al Jazeera var det mandag israelske stridsvogner rett utenfor sykehusområdet, og det fryktes at soldater vil ta seg inn på sykehuset, slik de alt har gjort på Shifa-sykehuset i Gaza by.

TV-kanalen viser opptak som tilsynelatende er tatt inne fra sykehuset, der man kan se stridsvogner som avfyrer granater.

En av de ansatte helsearbeiderne på sykehuset, Marwan Abdallah, forteller også at han kan se israelske stridsvogner som avfyrer granater rett utenfor.

– Kvinner og barn er livredde. Vi hører lyden av eksplosjoner og skuddsalver hele tiden, sier Abdallah.

Det indonesiske sykehuset har vært det viktigste akuttmottaket nord på Gazastripen, mens Shifa-sykehuset i Gaza-by har tatt imot akuttpasienter lenger sør.

Flere hundre pasienter, ansatte og fordrevne palestinere forlot i helgen Shifa-sykehuset til fots.

Israel har på sin side hevdet at de kun etterkom en anmodning om å la folk få dra.

Israel har i årevis hevdet at Hamas har hatt en kommandosentral under Shifa-sykehuset, men de israelske soldatene har etter flere dagers leting ennå ikke funnet beviser for dette.

Søndag sa den israelske hæren at de har funnet en 55 meter lang tunnel under sykehuset.

Det befinner seg fortsatt rundt 700 mennesker inne på det indonesiske sykehuset, inkludert pasienter og helsepersonell.

– Vi kan se at de kjører rundt og skyter, forteller han.

Leger og øyenvitner har fortalt at det israelske militæret ga dem en times frist til å evakuere sykehuset, og at det skjedde mens israelske soldater fulgte evakueringen med våpen i hånd.

Flere nyheter: