LIVESENTER
Italias spillere feirer Nicolò Barellas ledermål mot Albania. Foto: Martin Meissner, AP / NTB

Italia vendte til 2-1-seier over Albania etter rekordraskt baklengsmål

Tittelforsvarer Italia kom under mot Albania etter 23 sekunder, men vendte kampen i løpet av et kvarter og vant 2-1 i sin første kamp i EM-sluttspillet.

Av NTB | 15.06.2024 23:03:10

Sport: Allerede 1070 dager etter finaleseieren på Wembley i 2021 var Italia i aksjon i et EM-sluttspill igjen. Det var lagets første sluttspillkamp siden da, for Italia har mislykkes i to VM-kvalifiseringer på rad.

Italiaproffen Nedim Bajrami, lagkamerat med Kristian Thorstvedt, Marcus Holmgren Pedersen og Emil Konradsen Ceïde i nedrykksklare Sassuolo, ga Albania en sjokkledelse da kampen så vidt var sparket i gang.

Det skjedde etter en grov feil av Inter-spiller Federico Dimarco, men venstrebackens klubbkamerater Alessandro Bastoni og Nicolò Barolo rettet det opp i løpet av et kvarter med hver sin scoring.

Italia dominerte kampen fullstendig, men slet med å punktere den. Tross noen gode sjanser og et stolpetreff ble det ikke flere italienske mål, og i det 90. minutt fikk Albania sin første store sjanse til å utligne. En langpasning sendte innbytter Rey Manaj gjennom, men Italias keeper og kaptein Gianluigi Donnarumma kom i veien for avslutningen.

Italia har dermed fått starten som trengs i en gruppe der de øvrige lagene er så skarpe motstandere som Spania og Kroatia.

Italias venstreback tok innkast inn i eget felt mot Bastoni, som nølte slik at Bajrami kom mellom og fikk kontroll. Han gjorde en dragning og knallet et skudd opp i nærmeste kryss fra hjørnet av 5-meteren.

Målscoreren er en av tre spillere i Albanias startoppstilling som har spilt aldersbestemte landskamper for Sveits. Han har nå ikke bare albansk pass, men også rekorden som raskeste målscorer i EM-historien. Den gamle var på 67 sekunder og tilhørte Dmitrij Kiritsjenko, som scoret for Russland mot Hellas i 2004.

Titusener av albanske tilhengere sørget for at man lørdag kunne snakke om en rød vegg i Dortmund. De feiret vilt, men gleden varte ikke veldig lenge. Allerede i det 16. minutt var Italia i ledelse.

Fem minutter senere gjorde Albania flere mislykkede forsøk på å klarere. Jasir Asani sendte det siste av dem rett til Nicolò Barella i returrommet, og hans direkteskudd duppet inn i hjørnet. Det så ut som Elseid Hysaj var i posisjon til å blokkere skuddet, men han dukket i stedet.

– Det går ikke an. Der må du ta en for laget, sa Åge Hareide i NRKs studio.

I det 33. minutt ble Albania berget fra et nytt baklengsmål av keeper og stolpen. Davide Frattesi ble flikket gjennom av Scamacca og fyrte løs, men Thomas Strakosha fikk noen fingre på ballen og slo den i stolpen.

Strakosha reddet igjen da Scamacca selv kom gjennom sju minutter senere.

Det var langt mellom sjansene i 2. omgang. Enrico Chiesa skjøt rett utenfor i det 60. minutt, mens Albania hadde store problemer med å få tak i ballen og skapte svært lite før sjansen i siste minutt.

Kampen kunne nesten ikke ha startet dårligere for tittelforsvareren. Etter 23 sekunder kunne Albania juble for scoring etter en kjempebrøler av Dimarco.

Lorenzo Pellegrini misbrukte en stor sjanse før det var spilt to minutter, men han revansjerte seg da han i det 11. minutt tok en kort corner med veggpasning til Dimarco og slo et perfekt innlegg på hodet til Bastoni, som ganske fri ved lengste stolpe kunne nikke inn 1-1.