Menu
Masseprotestene mot den israelske regjeringens rettsreform fortsetter. Dette bildet er fra lørdagens demonstrasjon i Tel Aviv. Foto: AP / NTB.

Israelsk eksgeneral anklager regjeringen for krigsforbrytelser

Den israelske eksgeneralen Amiram Levin mener landets regjeringshær begår krigsforbrytelser, og sier det råder «totalt apartheid» på Vestbredden.

Av NTB | 14.08.2023 11:04:20

Kriminalitet og rettsvesen: Levin ledet tidligere den israelske hærens nordkommando og kommer med nådeløs kritikk, både mot hærens opptreden og israelske regjeringers politikk i de okkuperte palestinske områdene.

– Det har ikke vært demokrati der på 57 år, det råder totalt apartheid, sa han til den israelske kringkasteren Kan i helgen. Deler av intervjuet er gjengitt i avisen Haaretz.

– Den israelske hæren, som er tvunget til å utøve suverenitet der, råtner på rot. Den står på sidelinjen og ser på at bosettere herjer, og den er i ferd med å bli del i krigsforbrytelser, sier Levin.

Den tidligere generalen trekker en parallell til Tyskland under nazistene.

– Det er vondt å si det, men det er sant. Gå litt rundt i Hebron, se på gatene der. Dette er gater der arabere ikke lenger får lov til å gå i, bare jøder. Eksakt det samme skjedde der, i det mørke landet, sier han.

Levin er en av flere tidligere israelske militærtopper som har sluttet opp om masseprotestene mot regjeringens rettsreform.

Lørdag talte han til titusenvis av demonstranter i Tel Aviv og ba dem stå opp mot to av de mest ytterliggående høyrenasjonalistene i statsminister Benjamin Netanyahus regjering, finansminister Bezalel Smotrich og sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir.

– De forsøker å trekke dere med i krigsforbrytelser. Velg demokrati, var hans budskap.

(©NTB)

Flere nyheter: