Menu
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er på sykehus og skal få satt inn en pacemaker. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Israels statsminister får satt inn pacemaker

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er på sykehus og skal få satt inn en pacemaker i løpet av natt til søndag.

Av NTB | 23.07.2023 06:52:57

Medisin og helse: – For en uke siden ble jeg utstyrt med en hjertemonitor. Den monitoren piper i kveld og sa at jeg må ha en pacemaker, og at jeg må få den satt inn allerede i kveld, sier Netanyahu selv i en video publisert av kontoret hans.

– Jeg føler meg bra, men jeg må lytte til legene mine, sier statsministeren videre.

Netanyahus sykehusinnleggelse skjer samme dag som flere tusener av israelere marsjerte langs hovedveien fra Tel Aviv inn i Jerusalem for å protestere mot den ytterliggående høyreregjeringens omstridte rettsreform. Deler av reformen er ventet å bli vedtatt søndag og mandag.

For en uke siden ble 73 år gamle Netanyahu skrevet ut fra det samme sykehuset han nå er innlagt på etter å ha vært plaget av svimmelhet. Det var i forbindelse med det at hjertemonitoren kom på plass.

Statsministeren håper å være på beina igjen allerede mandag da rettsreformen skal stemmes over i Knesset.

– Legene forteller meg at jeg vil kunne skrives ut i morgen ettermiddag og vil kunne dra til Knesset for å stemme, sier Netanyahu i videoen lørdag kveld.

Det vil svekke demokratiet og bringe Israel i autoritær retning, mener de.

Kritikerne mener også at Netanyahu har egeninteresse av å svekke rettsvesenets uavhengighet ettersom han selv er tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk. Hundretusenvis av israelere fra alle samfunnslag har sluttet opp om protestene mot rettsreformen, som har pågått siden januar.

Mens Netanyahu er bedøvet i forbindelse med operasjonen, fungerer justisminister og visestatsminister Yariv Lenin i rollen som statsminister, opplyser statsministerkontoret.

Den omstridte reformen vil gi politikerne større makt over rettsvesenet i Israel, og kritikerne hevder at den vil undergrave maktfordelingsprinsippet med tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende.

(©NTB)

Flere nyheter: