Menu
Israel har gjennom hele krigen hatt et kamera sør i Israel som fra avstand har filmet røyken som stiger opp fra de israelske angrepene på Gazastripen. Dette bildet ble tatt av en av nyhetsbyråets fotografer sist fredag. Foto: AP / NTB

Israel stanser APs live-overføring fra Gaza

Israelske myndigheter har beslaglagt nyhetsbyrået APs utstyr og stanset byråets live-overføring av bilder fra Gazastripen. USA ber Israel om å snu.

Av NTB | 21.05.2024 15:40:56

Kultur og underholdning: Israel beskylder det amerikanske nyhetsbyrået for å bryte en ny lov som forbyr den qatarske nyhetskanalen Al Jazeera.

Flere tusen kunder mottar live-overføring av bilder fra AP, deriblant Al Jazeera, men tirsdag var det slutt på sendingene.

Nyhetsbyrået har protestert sterkt på avgjørelsen, og får støtte av amerikanske myndigheter.

Tirsdag kveld opplyste Det hvite hus at de har tatt direkte kontakt med Israel for å overtale landet til å la AP fortsette den løpende videooverføringen fra Gaza.

– Denne beslutningen var ikke basert på innholdet i vår overføring, men snarere den israelske regjeringens misbruk av en ny lov om utenlandske kringkastere, sier Lauren Easton.

– Vi oppfordrer israelske myndigheter til å returnere utstyret vårt og umiddelbart gjøre det mulig for oss å gjenopprette den direkte overføringen slik at vi fortsatt kan tilby denne viktige visuelle journalistikken til tusenvis av medier verden over, sier hun.

Representanter for det israelske kommunikasjonsdepartementet troppet tirsdag opp utenfor byen Sderot der AP har hatt et kamera som døgnet rundt har filmet Gazastripen på avstand. Med seg hadde de en ordre undertegnet av kommunikasjonsminister Shlomo Karhi, og alt utstyr ble beslaglagt.

AP nekter for å ha brutt loven og fastholder at de har rettet seg etter Israels militære sensur som blant annet forbyr opptak av troppeforflytning som kan sette israelske soldaters liv i fare.

Al Jazeera er en av få internasjonale TV-kanaler som fortsatt kringkaster inne fra Gazastripen og som viser følgene av de israelske angrepene som hittil har kostet over 35.000 palestinere livet.

Stengingen vakte sterke protester internasjonalt, og utenriksminister Espen Barth Eide var blant dem som kalte det et angrep på pressefriheten.

– Verdenssamfunnet er helt avhengig av mediene for å få troverdig informasjon om situasjonen. Å forby et nyhetsmedium som Al Jazeera er et direkte angrep på pressefriheten, sa han.

– Associated Press tar på det sterkeste avstand fra den israelske regjeringens beslutning om å stenge ned vår mangeårige liveoverføring, sier en talsperson for nyhetsbyrået.

5. mai stengte Israel Al Jazeera og tok beslag i utstyr på TV-stasjonens kontor i Jerusalem. Al Jazeeras nettsider ble samtidig sperret i Israel.

Flere nyheter: