Menu
En palestinsk jente gråter i torsdagens begravelse til Ali Ghali, en av lederne i Islamsk hellig krig (Jihad). Han ble drept i et israelsk angrep torsdag. Foto: AP / NTB

Israel og Islamsk hellig krig kjemper videre – én drept i Israel

To ledere i Islamsk hellig krig (Jihad) ble torsdag drept i israelske angrep mot Gazastripen. En person er drept i et palestinsk rakettangrep mot Israel.

Av NTB | 11.05.2023 20:04:18

Krig og konflikter: Ali Ghali skal ha ledet rakettvåpenet til den palestinske gruppen Islamsk hellig krig. Han ble drept i et israelsk angrep mot en leilighet i Khan Younis sør på Gazastripen i morgentimene torsdag.

Noen timer senere ble også en annen av lederne drept i et israelsk angrep mot Khan Younis. Ahmed Abu Daqqa blir omtalt som en høytstående leder i gruppens væpnede gren, al-Quds-brigadene.

Ifølge den israelske hærledelsen er det avfyrt 523 raketter fra Gazastripen mot Israel siden kampene blusset opp tirsdag. Av de 380 som passerte grensa, har israelsk luftvern skutt ned 96 prosent, heter det videre.

Torsdag krevde de palestinske rakettangrepene det første offeret på israelsk side. En person ble ifølge israelske medier drept og to ble ifølge israelsk politi såret da en fire etasjer høy bygård ble truffet i Rehovot rett sør for Tel Aviv.

Israel hevder at fire av de palestinske ofrene, blant dem en ti år gammel jente, ble drept av palestinske raketter. Det avviser Islamsk hellig krig helt.

– Nok en gang forsøker Israel å fraskrive seg ansvaret for drap på sivile ved å fabrikkere løgner, sier gruppas talsmann Dawoud Shehab.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer også drapene på sivile.

– Norge fordømmer alle angrep mot sivile og sivile dødsfall, inkludert barn. Volden må stanse, sa hun torsdag.

– Til terroristene og de som styrer dem, sier vi: Vi ser dere uansett hvor dere er. Dere kan ikke gjemme dere – og vi bestemmer hvor og når vi angriper dere, sa han i et TV-intervju torsdag.

Israel nekter å etterkomme kravet fra Islamsk hellig krig om ikke å likvidere gruppas ledere, og dermed fortsetter rakettangrepene fra Gazastripen.

– Egypts forsøk på å roe situasjonen og gjenoppta den politiske prosessen har ennå ikke båret frukter, sa Shoukry.

Den egyptiske utenriksministeren var torsdag i Berlin for å diskutere utviklingen på Gazastripen med sin jordanske motpart Ayman Safadi, samt den tyske og franske utenriksministeren.

Ifølge Israel er 158 mål på Gazastripen angrepet siden tirsdag. 28 palestinere er drept og over 70 er såret i angrepene. Et flertall av de drepte er sivile, blant dem fem kvinner og seks barn, det yngste en fire år gammel jente.

FNs spesialkoordinator, den norske diplomaten Tor Wennesland, kalte tidligere i uka Israels drap på sivile for «uakseptable», og det samme gjorde FNs generalsekretær António Guterres.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarer imidlertid om at «denne omgangen» ikke er over.

I Egypt fortsetter forhandlingene om en våpenhvile, men landets utenriksminister Sameh Shoukry medga torsdag at det ikke er oppnådd enighet, slik det uriktig ble meldt onsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: