Menu
Biler med nødhjelp vente på å krysse grenseovergangen ved Rafah inn til Gazastripen. Siden krigens utbrudd har Rafah vært eneste vei inn for nødhjelp. Fredag kunngjorde Israel at også overgangen ved Kerem Shalom skal åpnes. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

Israel åpner overgangen Kerem Shalom til Gaza for nødhjelp

Israels har besluttet å åpne grenseovergangen Kerem Shalom direkte fra Israel til Gazastripen for nødhjelp. Til nå har Rafah vært eneste vei inn.

Av NTB | 15.12.2023 17:30:06

Krig og konflikter: Kerem Shalom ligger der grensen mellom Israel og Gaza møter grensen mot Egypt, noen få kilometer sør for grenseovergangen ved Rafah.

Mens overgangen i Rafah i utgangspunktet er beregnet på fotgjengere, sto Kerem Shalom for over 60 prosent av lastebiltrafikken inn til Gaza før krigsutbruddet for to måneder siden.

Kerem Shalom-overgangen til Israel har vært stengt siden Hamas-angrepet 7. oktober, og det er bare fra Egypt over Rafah at nødhjelp er kommet inn i Gaza siden det.

Den midlertidige åpningen av Kerem Shalom gjør at Israel kan slippe inn 200 lastebiler med nødhjelp om dagen, et krav de gikk med på i en avtale om gisselutveksling i november, heter det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

Videre heter det at man på overgangen ved Rafah kun har kapasitet til å ta imot 100 lastebiler per dag.

Det skyldes blant annet at alle lastebiler med nødhjelp til Gaza først måtte kjøre flere kilometer til al-Awja-Nitzana på grensa mellom Egypt og Israel for å inspiseres.

– Hvis vi får til det, det første mirakelet på flere uker, vil det være en enorm hjelp for den logistiske prosessen. Det vil helt endre den humanitære tilgangen, sa FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i forrige uke.

Griffiths er blant dem som har advart om en katastrofal humanitær situasjon i Gaza to måneder etter at Israel gikk til krig mot Hamas.

Mens det før krigen kom 500 lastebiler med forsyninger inn til Gaza per dag, har hjelpeorganisasjonene strevet med å få et minmum av nødhjelp fram tll stadig mer desperate Gaza-bebeoere.

USA har i flere uker diskutert en mulig åpning av Kerem Shalom med Israel. Sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Det hvite hus sier at USA ønsker avgjørelsen om å åpne Kerem Shalom velkommen og omtaler det som et «betydelig skritt».

FN er blant dem som har lobbet for en åpning.

Flere nyheter: