Menu
Tysk politi pågrep lørdag kveld en 32 år gammel iranskfødt islamist, som mistenkes for å ha planlagt en terroraksjon der giftstoffene ricin og cyanid skulle benyttes. Foto: DPA / AP / NTB

Iraner pågrepet i Tyskland, mistenkt for å planlegge ricin-terror

En 32 år gammel iransk statsborger er pågrepet i Tyskland, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon med biologiske våpen, ifølge tysk politi.

Av NTB | 08.01.2023 12:46:03

Kriminalitet og rettsvesen: Mannen er mistenkt for å ha skaffet seg giftstoffene cyanid og ricin til bruk i en terrorhandling, ifølge tysk påtalemyndighet.

Iranerens bolig i Castrop-Rauxel, omtrent 15 kilometer nordvest for Dortmund, ble lørdag kveld gjennomsøkt av politi iført gassmasker og fullt verneutstyr, men det ble ifølge politiet ikke funnet giftstoffer eller spor av dette i leiligheten.

– Personen er mistenkt for å ha forberedt en alvorlig voldshandling som ville vært farlig for samfunnet, sier påtalemyndigheten.

De to brødrene har oppholdt seg i Tyskland siden 2015, og begge beskrives av tyske medier som islamister.

Det er ikke kjent om den pågrepne mannen hadde gjort konkrete forberedelser til en terroraksjon, eller hva som i så fall var det tiltenkte målet.

Tabloidavisen Bild skriver at tipset kommer fra en etterretningsorganisasjon i et alliert land, men det er ikke kjent hvilket land eller hva som ledet til tipset.

Mannen tilhører angivelig en ekstrem sunnimuslimsk gruppe, og sunnimuslimene er en religiøs minoritet i Iran.

For fem år siden pågrep tysk politi en tunisisk mann og kona hans, mistenkt for å planlegge en terroraksjon med ricin på vegne av den ytterliggående islamistgruppen IS. De to ble senere funnet skyldig i dette og dømt til henholdsvis ti og åtte års fengsel.

Den pågrepne 32-åringens bror er også i politiets varetekt. Han skal være kjent av tysk politi fra tidligere, men ikke i forbindelse med mistanke om terrorisme.

Ifølge en høytstående sikkerhetskilde i Nordrhein-Westfalen mottok myndighetene «et alvorlig tips som fikk politiet til å aksjonere samme kveld».

Ifølge sikkerhetskilder nyhetsbyrået DPA har snakket med, er det ingenting som tyder på at den pågrepne mannen planla terror på vegne av regimet i Iran.

(©NTB)

Flere nyheter: