Menu
IOC-president Thomas Bach diskuterte tirsdag sammen resten av IOC-styret spørsmål rundt Russland og framtidig deltakelse. Foto: Denis Balibouse / AP / NTB

IOC utsatte beslutning om russisk og belarusisk OL-deltakelse

IOC-president Thomas Bach sier at organisasjonen ennå ikke har vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

Av NTB | 28.03.2023 16:14:02

Sport: Det opplyste Bach på en pressekonferanse etter første dag av et IOC-styremøte i Lausanne.

Han sa også at IOC har anbefalt at ingen sportsarrangementer skal arrangeres i Russland og Belarus framover. Ingen flagg eller nasjonalsanger fra disse nasjonene skal være del av arrangementer. Ingen regjeringsmedlemmer eller andre toppolitikere fra Russland eller Belarus skal inviteres til idrettsarrangementer.

Første dag av det tre dager lange styremøtet i Lausanne var satt av til å diskutere temaene «solidaritet med Ukraina», «sanksjonene mot Russland og Belarus» og «statusen til idrettsutøvere fra disse landene».

– Styret har diskutert dette i dag. Styret har derimot ikke vurdert deltakelse for utøvere med russisk eller belarusisk pass, verken i konsultasjoner eller i forberedelsene til dagens møte, sa Bach og la til:

– IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund.

Det var i slutten av januar at IOC åpnet for tanken om å slippe russiske og belarusiske utøvere inn i varmen igjen. Premissene var blant annet at de skal konkurrere som nøytrale og uten nasjonssymboler.

Reaksjonene var sterke fra flere hold, deriblant norsk idrett. I et åpent brev har idrettspresident Berit Kjøll sammen med sine nordiske kollegaer gitt IOC klar beskjed om at russisk og belarusisk deltakelse er uakseptabelt så lenge krigen i Ukraina pågår.

(©NTB)