Menu
IOC-president Thomas Bach diskuterte tirsdag sammen resten av IOC-styret spørsmål rundt Russland og framtidig deltakelse. Foto: Denis Balibouse / AP / NTB

IOC setter Russland-beslutning på vent: – Skal diskutere det når tiden er inne

IOC-president Thomas Bach sier at organisasjonen ennå ikke har vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

Av NTB | 28.03.2023 16:44:13

Sport: – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse etter første dag av et IOC-styremøte i Lausanne.

Samtidig sa Bach at Den internasjonale olympiske komité (IOC) har sendt anbefalinger til internasjonale idrettsforbund om retur for russiske og belarusiske utøvere internasjonale idrettskonkurranser under nøytralt flagg.

Etter pressekonferansen publiserte IOC en liste med anbefalinger for de forbundene og arrangørene som ønsker å ta inn russere og belarusere i sine konkurranser. Der heter det også at eventuelle forbund eller arrangører som slipper til de aktuelle utøverne under nøytralt flagg, må sikre seg retten til å forandre beslutningen uten innblanding fra andre.

– Dette er en kompleks situasjon. Vi ønsker å ta en beslutning basert på fakta. Derfor vil vi ikke sette noen frist for dette spørsmålet på det nåværende tidspunkt, sa Bach.

Han la også til at IOC har anbefalt at ingen sportsarrangementer skal arrangeres i Russland og Belarus framover. Ingen flagg eller nasjonalsanger fra disse nasjonene skal være del av arrangementer. Ingen regjeringsmedlemmer eller andre toppolitikere fra Russland eller Belarus skal inviteres til idrettsarrangementer.

Første dag av det tre dager lange styremøtet i Lausanne var satt av til å diskutere temaene «solidaritet med Ukraina», «sanksjonene mot Russland og Belarus» og «statusen til idrettsutøvere fra disse landene».

Det var i slutten av januar at IOC åpnet for tanken om å slippe russiske og belarusiske utøvere inn i varmen igjen. Premissene var blant annet at de skal konkurrere som nøytrale og uten nasjonssymboler.

Reaksjonene var sterke fra flere hold, deriblant norsk idrett. I et åpent brev har idrettspresident Berit Kjøll sammen med sine nordiske kollegaer gitt IOC klar beskjed om at russisk og belarusisk deltakelse er uakseptabelt så lenge krigen i Ukraina pågår.

Anbefalingene gjelder ikke OL og andre konkurranser IOC selv arrangerer. Bach ble spurt om når fristen vil være ute med tanke på å ta en beslutning for 2024-OL i Paris.

– Styret har diskutert dette i dag. Styret har derimot ikke vurdert deltakelse for utøvere med russisk eller belarusisk pass, verken i konsultasjoner eller i forberedelsene til dagens møte, sa Bach.

(©NTB)