Menu
Thomas Bach samlet sitt styre tirsdag. Foto: Laurent Gillieron / Keystone via AP / NTB

IOC fyrer løs mot russisk alternativ-OL: – Kynisk forsøk på å politisere idretten

Den internasjonale olympiske komité retter skarp kritikk mot de russiske planene om å arrangere et alternativt OL på hjemmebane like etter sommerlekene i Paris.

Av NTB | 19.03.2024 13:17:59

Sport: IOC-styret møttes tirsdag i Lausanne for blant annet å ta stilling til om utøvere fra Russland og Belarus skal få adgang til å delta på åpnings- og avslutningsseremonien i den franske hovedstaden i sommer.

I den forbindelse sendte IOC ut en kraftfullt formulert uttalelse knyttet til arrangementet Vennskapslekene som planlegges i Moskva og Jekaterinburg senere i år.

Det planlegges også en vinterutgave av arrangementet i 2026, samme år som det er vinterleker i Milano og Torino.

«IOC bemerker at den russiske regjeringen, i strid med de grunnleggende prinsippene i det olympiske charteret og resolusjonene fra FNs hovedforsamling, har til hensikt å organisere rent politisk motiverte sportsarrangementer i Russland», heter det fra IOC tirsdag.

«Dette er et åpenbart brudd på det olympiske charteret og et brudd på de ulike FN-resolusjonene på samme tid», skriver styret i sin uttalelse.

IOC kaller Friendship Games «et kynisk forsøk fra den russiske føderasjonen på å politisere idretten».

Utøverkommisjonen i IOC uttrykker på sin side bekymring for at «idrettsutøvere blir tvunget av myndighetene sine til å delta i et slikt fullstendig politisert sportsarrangement og dermed bli utnyttet som en del av en politisk propagandakampanje».

«Den olympiske bevegelsen fordømmer på det sterkeste ethvert initiativ for å fullstendig politisere idretten, spesielt etableringen av fullt ut politiserte sportsbegivenheter av den russiske regjeringen».

Oppfordringen til medlemmer av den olympiske bevegelsen er å avvise enhver «deltakelse i og støtte til ethvert initiativ som har til hensikt å fullstendig politisere internasjonal idrett».

Russland har langt på vei vært isolert i internasjonal idrett siden starten av invasjonen i Ukraina i 2022. IOC tillater riktignok at russiske og belarusiske idrettsutøvere konkurrerer under Paris-OL, men dette skal skje under strenge vilkår.

Selve navnet Vennskapslekene er et ekko fra nettopp et alternativ til OL under den kalde krigen, nærmere bestemt i 1984. Da ble sommerlekene i Los Angeles boikottet av Sovjetunionen, flere østeuropeiske land og et knippe kommuniststater ellers i verden.

I stedet arrangerte Sovjetunionen og åtte andre kommuniststater sine egne leker – Vennskap-84.

Oppskriften som nå er lansert, er til forveksling lik: I september – en måned etter at sommer-OL i Paris er over – er det duket for World Friendship Games i Moskva og Jekaterinburg.

Ambisjonen er å samle rundt 10.000 deltakere fra 137 land, nesten like mange som de 10.500 utøverne som er ventet til Paris.

Om russerne klarer å lokke så mange deltakere fra så mange land, gjenstår likevel å se.

OL-toppene legger videre til at russiske myndigheter har igangsatt «en svært intensiv diplomatisk offensiv» for å lokke deltakere til Vennskapslekene. IOC skriver også at Russland bevisst omgår de etablerte idrettsorganisasjonene i landene de har invitert, med den hensikt «å gjøre deres rene politiske motivasjon enda tydeligere».

Tirsdagens uttalelse inneholder en kraftfull konklusjon. Der heter det:

Rundt 50 land deltok i Vennskapslekene den gangen, inkludert flere av dem som ikke boikottet lekene i USA.

(©NTB)