Menu
Boksing forblir på programmet til sommer-OL i Paris, men sportens særforbund mister IOC-statusen. Foto: Martti Kainulainen, Lehtikuva / NTB

IOC ekskluderte omstridt bokseforbund etter årelang konflikt

Det internasjonale bokseforbundet (IBA) blir ikke lenger anerkjent av den olympiske bevegelsen. Det ble vedtatt på en ekstraordinær IOC-kongress.

Av NTB | 22.06.2023 13:58:56

Sport: Det er første gang i OL-historien at et særforbund blir ekskludert av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Avgjørelsen var ventet og i tråd med anbefalingen fra IOC-styret. 69 av 70 medlemmer stemte for å kappe bånd til IBA etter en langvarig konflikt.

I 2019 ble IBA, som tidligere het AIBA, suspendert og fratatt retten til å stå som arrangør av boksekonkurranser i OL. Årsaken var det IOC mente var kritikkverdige forhold på områder som økonomi, ledelse, åpenhet, etikk og dømming.

For to år siden sto et uavhengig organ for gjennomføringen av boksingen i Tokyo-OL. Den samme ordningen er planlagt for 2024-lekene i Paris.

– Vi har ikke et problem med boksing eller noen av dens utøvere, men vi har et ekstremt alvorlig problem med IBA og måten de styrer på, sa IOC-president Thomas Bach fra talerstolen torsdag.

Tidligere i uken nådde ikke IBA fram i CAS i et forsøk på å stoppe torsdagens votering over bokseforbundets IOC-status.

Opptakten til kongressen har ikke vært pen. Nylig gikk Kremlev til verbalt angrep på flere personer knyttet til IOC. Han anklaget blant annet tidligere IBA-sjef Wu Ching-kuo for å være kriminell og mente at han burde skytes, skrev nettstedet insidethegames i forrige uke.

– Oppfordringen til hat og nedsettende språkbruk mot personer som jobber for IOC, som bare gjør jobben sin, og mot IOC som organisasjon, er rett og slett uakseptabelt, skrev IOC-styret i en uttalelse.

– Det hører ikke hjemme i idretten eller i noen sivilisert debatt å oppfordre til at en person skal skytes, sto det videre.

Boksing har stått i fare for å bli strøket fra OL-programmet som følge av IBA-bråket, men enn så lenge er sporten trygg. Nylig erfarte Reuters at boksing er ønsket med videre også når Los Angeles arrangerer sommer-OL i 2028.

IBA ledes av russeren Umar Kremlev. I fjor ble det ikke avholdt valg under forbundets kongress, selv om Idrettens voldgiftsrett (CAS) slo fast at nederlenderen Boris van der Vorst uten grunn ble nektet å stille som motkandidat.

Kremlev beskyldte også IOCs president Thomas Bach og sportsdirektør Kim McConnell for å ville ødelegge boksesporten. Uttalelsene vakte sterke reaksjoner.

(©NTB)