Håvard Bentdal Ingvaldsen etter at finaleplassen var sikret. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ingvaldsen klar for historisk VM-finale: – Uvirkelig

Håvard Bentdal Ingvaldsen leverte nok en kjempeprestasjon da han tok seg videre til VM-finalen på 400 meter i Budapest tirsdag kveld.

Av NTB | 22.08.2023 21:34:40

Sport: – Det er helt uvirkelig. Hvis noen hadde sagt det før denne sesongen, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, sa Ingvaldsen til NRK.

– Det kostet en del, men det holdt til finale, så jeg kan ikke si meg noe annet enn fornøyd, fortsatte han.

20-åringen løp i det andre av de tre semifinaleheatene og klokket inn på 44,70. Det holdt til en 3.-plass i heatet, og han måtte dermed håpe på at tiden skulle holde til en finaleplass.

Det gjorde den også da japanske Yuki Joseph Nakajima ble nummer tre i det siste heatet med tiden 45,04. Det var fire løpere i heat tre som hadde sesongbeste som var raskere enn 44,70.

Dermed er han første nordmann som er finaleklar på 400 meter i et globalt mesterskap noensinne.

– Det er veldig stort. Håvard er i finalen i VM. Det er helt enormt. Det er helt fantastisk, sa mamma Mari Ann Bentdal til NRK.

– Det er en fortjent finaleplass etter at Ingvaldsen igjen gjorde et kjempesolid løp, kommenterte Vebjørn Rodal på NRK.

Det var bare de to beste som går videre til VM-finalen, i tillegg til de to med raskest kvalifiseringstid etter det igjen.

Amerikanske Michael Norman tok gullet der på 44,29. Sølvet gikk til Kirani James fra Bermuda på 44,48.

20-åringen var også bare seks hundredeler fra Europa-rekorden satt i 1987 av østtyskeren Thomas Schönlebe. Tirsdag ble imidlertid rekorden slettet da britiske Matthew Hudson-Smith vant Ingvaldsens heat med 44,26.

Finalen løpes torsdag kveld. Der kan Ingvaldsen plutselig være en medaljekandidat.

Det ble dramatisk i det siste heatet. Stephen Gardiner, den største favoritten, måtte gi seg med skade før oppløpet. Bayapo Ndori så ut til å gjøre et superløp fram til han måtte gi seg med det som så ut til å være en strekk.

Ingvaldsen både imponerte og sjokkerte da han klokket inn på 44,39 i forsøket søndag. Den tiden holdt til både norsk rekord og ville sikret VM-sølv i Eugene i fjor.