Menu
Heller ikke på Nordkapp lover meteorologene sol fra skyfri himmel den neste uken, men penere vær enn i sør. Bildet er fra Nordkapplatået i august 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Ingen sommervarme denne uken eller neste

Sommervarmen har forlatt oss og er ikke tilbake på en stund. Nord-Norge får det beste været denne uken og neste, mens en annen landsdel får litt høstlig vær.

Av NTB | 05.06.2024 14:13:12

Vær: Statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis gir ingen garantier, men han virker ganske sikker på at varmen og dagene med sol fra skyfri himmel er over for denne gang. Og han røper hvilken landsdel som får det aller verste været, i alle fall våtest og kaldest.

– Vi legger bak oss en ekstremt varm mai måned. Juni starter ikke på samme måte, slår han fast.

Sarchosidis gir oss oversikten landsdel for landsdel, og starter sørpå.

– I Sør-Norge vil det bli mer ustabilt enn det har vært. Det er ikke noe høytrykk som sørger for skikkelig sommervarme de kommende dagene.

De neste dagene vil det være et tydelig skille i sør mellom Vestlandet på den ene siden og Østlandet samt Sørlandet på den andre siden.

– Det ligger et lavtrykk mellom Island og Norge som ikke flytter seg. Dermed ser det ut til at Vestlandet vil få kontinuerlige regnbyger hele uken. Når det gjelder temperaturene vil Bergen få mellom ti og 12 grader til og med søndag. Det er ikke mye sommerlig over det, men minner mer om høst, sier statsmeteorologen.

– På Østlandet og Sørlandet blir det ikke det samme sommerværet vi har hittil. Det blir kjøligere her, men ikke så ille som i vest, men noen regnbyger, kan hende med torden. Temperaturene blir ikke så lave som på Vestlandet, mellom 12 og 18. Det ser ikke ut som at 20-tallet blir nådd denne uken.

Innbyggere og besøkende i Nord-Norge vil få det klart beste været i denne perioden.

– I nord finner man 20-tallet i dag og i morgen, men også der vil det bli litt kjøligere fra fredag og utover. Onsdag og torsdag blir de varmeste dagene i nord og også varmest i landet.

– Det er ingen høytrykk som beskytter oss fra regnvær, så også i Nord-Norge vil det nok komme noen regnbyger innimellom, men mye sol. Også i nord kan det danne seg noe tordenvær og størst er faren i Finnmark.

Så var det den siste landsdelen i denne omgang – Midt-Norge.

– I Midt-Norge blir det varmere enn i Sør-Norge og mere sol, men ikke like varmt som i Nord-Norge.

Meteorologen kommer så med en advarsel til de som skal kjøre over fjellovergangene i sør.

– Det er noen fjelloverganger som har opplevd snø i dag, så ikke bli overrasket dersom det er snø i lufta og at det kanskje også legger seg på bakken.

Hva så om man ser lenger fram i prognosene?

– Det tyder på at temperaturen vil stige gradvis. Mot slutten av neste uke ser det ut til at vi kan komme oss opp til 20 pluss, men også neste uke ser ganske ustabil og skuffende ut. Vi må nok vente en god stund før vi får skikkelig sommervær, sier Sarchosidis.

Været på Østlandet og Sørlandet blir også preget av lavtrykket vest for landet, men like vått og kaldt som i Bergen blir det ikke.

Men heller ikke i nord er det noe høytrykk å se.

(©NTB)

Flere nyheter: