Menu
Sveriges regjering ønsker ikke å innføre skatt på brus og annen drikke som inneholder søtningsstoffer. Foto: Geir Olsen / NTB

Ingen planer om å innføre sukkerskatt på brus i Sverige

Det svenske mattilsynet har undersøkt om høyere skatter kan få folk til å spise sunnere. Regjeringen har ingen planer om å følge forslaget om sukkerskatt.

Av NTB | 16.01.2023 15:55:34

Politikk: Sosialminister Jakob Forssmed åpner heller for at næringen frivillig går med på å redusere sukkernivået.

Ifølge Livsmedelsverket lider stadig flere svensker av dårligere helse på grunn av matvaner. De har sett på hva andre land har gjort for å forbedre folkehelsen. Ett av forslagene som har kommet opp, er å øke avgiftene på brus og annen drikke som inneholder søtningsstoffer.

85 av WHOs medlemsland har innført slike avgifter, ifølge rapporten.

– I Storbritannia har de for eksempel innført en avgift for produkter som overstiger et visst nivå av sukker. Derfor er det mindre sukker i brus i Storbritannia, sier ernæringsfysiolog Åsa Brurgård Konde i tilsynet.

Forssmed på sin side sier at dette ikke er aktuelt.

– Men Livsmedelsverket har også i oppgave å legge forholdene til rette for en avtale i matindustrien om å redusere sukkerinnholdet i matvarer, ikke minst med fokus på barn og unge. Jeg antar at bransjen er veldig interessert i en slik avtale og ta ansvar for å snu en utvikling som er svært bekymringsfull, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: