Menu
Jernbanebrua over Gudbrandsdalslågen i Ringebu brøt sammen mandag. Foto: Lars Skjeggestad Kleven / NTB

Ingen oversikt over bruer bygget på samme måte som Randklev bru

Bane Nor vet ikke hvor mange bruer som er prosjektert på samme måte som den som kollapset i elva etter ekstremværet Hans.

Av NTB | 18.08.2023 10:24:25

Natur og miljø: – Vi har mange bruer som er prosjektert på denne måten, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Bane Nor til Teknisk Ukeblad.

Randklev bru i Ringebu kollapset mandag etter å ha fått store skader i ekstremværet i forrige uke. Det var skader på det ene brufundamentet som førte til at brua kollapset, ifølge Bane Nor.

Brua er direktefundamentert på elvebunnen, i motsetning til bruer som bygges i dag, som peles i fjell, skriver Teknisk Ukeblad.

Hvor mange bruer som er bygget på samme måte som Randklev bru, og hvor disse befinner seg, har ikke Bane Nor oversikt over.

– Vi kartlegger bruene som har vært berørt av flommen for å vurdere en mer detaljert kontroll, som for eksempel undervannsinspeksjon, sier Kirkhusmo.

Brua er dimensjonert for å tåle ekstremflom. En inspeksjon i 2019 anbefalte en undervannssjekk av Randklev bru. Det ble ikke gjort fordi det ikke er et krav i Bane Nors regelverk.

(©NTB)

Flere nyheter: