Lamine Yamal skrev spansk fotballhistorie med sitt innhopp og sin scoring i storseieren mot Georgia fredag. Foto: Zurab Tsertsvadze, AP / NTB

Ingen hjelp til Norge fra Georgia – 16-årig debutant scoret i Spanias 7-1-seier

Norge fikk ingen håndsrekning fra Georgia i jakten på en vei inn i kampen om EM-billetter. Spania herjet i Tbilisi og vant 7-1.

Av NTB | 08.09.2023 20:04:44

Sport: Lamine Yamal ble byttet inn før pause og ble Spanias yngste landslagsspiller noensinne, 16 år og 57 dager gammel. I det 74. minutt ble han også den yngste målscoreren da han skjøt inn 7-1-målet.

Álvaro Morata gjorde hattrick da Spania satte sitt EM-tog på skinner igjen. Laget var i juni opptatt med å vinne nasjonsligasluttspillet og sto med bare tre poeng på to kamper før turen til Georgia.

Det var rått parti i første omgang mot Georgia-laget som tirsdag kommer til Ullevaal, og ved pause sto det 4-0 til det spanske stjernegalleriet. Allerede før pausesignalet byttet landslagssjef Luis de la Fuente inn Barcelonas vidunderbarn Yamal.

Georgia reduserte en gang i øsregnet etter sidebytte, men det var ingen vei tilbake.

Norge kom skjevt ut i kvalifiseringen med bare ett poeng på de tre første kampene. Om det skal bli topp-to-plassering for Ståle Solbakkens lag, må Norge ikke bare vinne sine gjenstående kamper, men også håpe at Spania eller Skottland avgir poeng mot Georgia eller Kypros.

Håpet om en håndsrekning fra Georgia fredag ble tidlig knust, i en første omgang Spania dominerte totalt og herjet som Norge gjorde mot Jordan dagen før.

Seks minutter senere ble ledelsen doblet. Fabián Ruiz ble spilt fram på venstresiden og slo hardt inn foran mål. Ved nærmeste hjørne av 5-meter beinet Solomon Kverkvelia ballen i eget mål i et mislykket forsøk på å klarere.

Rett etter fikk Fabián Ruiz ballen i mål selv, men scoringen ble annullert for en hårfin offside. Det stoppet ikke overkjøringen. Keeper Giorgi Mamardashvili leverte to kjemperedninger før Dani Olmo i det 38. minutt driblet av en motspiller og skjøt flatt i nærmeste hjørne.

I det 40. minutt var det katastrofeforsvar hos hjemmelaget. Kaptein Guram Kashia lå mange meter bak resten av forsvarsfireren, og Fabián Ruiz og Morata kunne enkelt spilles gjennom og leke ballen i mål, med sistnevnte som scorer.

Halvveis hadde Spanias keeper Unai Simon ennå ikke rørt ballen med hendene, men i det 49. minutt måtte han plukke den ut av nettmaskene. Robin Le Normand klarerte et innlegg rett til innbytter Giorgi Chakvetadze, som ikke fikk klem på avslutningen. Simon fomlet den likevel i mål.

Det spilte liten rolle da Morata fullførte sitt hattrick framspilt av Mikel Merino, før Nico Williams økte til 6-1. Han kom inn samtidig med Yamal, som ikke ville være dårligere. Med assist fra Williams skjøt unggutten ballen i mål.

Gavi, som spilte en snau time fredag, hadde de tidligere rekordene. Han var 17 år og 62 dager da han debuterte, 17 år og 304 dager da han scoret for Spania.

Georgias lag (4-2-3-1): Giorgi Mamardashvili – Giorgi Gocholeishvili (Saba Sazonov fra 77.), Solomon Kverkvelia, Guram Kashia, Irakli Azarov (Lasha Dvali fra 60.) – Giorgi Aburjania (Giorgi Chakvetadze fra 46.), Luka Gangnidze (Anzor Mekvabishvili fra 46.) – Saba Lobjanidze (Zuriko Davitashvili fra 46.), Otar Kiteishvili, Khvicha Kvaratskhelia – Georges Mikautadze.

Bare noen dårlige avslutninger på store sjanser førte til at gjestene måtte vente helt til det 22. minutt på ledermålet. Da slo Marco Asensio inn fra høyre, og Álvaro Morata gikk opp mellom to motspillere og nikket i mål.

Rett før pause ble begge Spanias kanter byttet ut etter å ha fått små smeller. Inn for Olmo kom Yamal til en historisk debut.