Menu
Folk på vei inn på en Best Buy for å handle. Inflasjonen var 6,5 prosent i USA i desember, det laveste siden oktober 2021. Danske eksperter venter at inflasjonsfallet vil vedvare. Foto: Charlie Riedel / AP / NTB

Inflasjonen faller i USA – laveste på over ett år

Inflasjonen i USA falt til 6,5 prosent i desember, noe som er det laveste siden oktober 2021. Søt musikk, lyder det fra en dansk sjeføkonom.

Av NTB | 12.01.2023 15:26:04

Økonomi og næringsliv: I november var den 7,1 prosent. Konsumprisene falt samtidig med 0,1 prosent sammenlignet med måneden før.

Kjerneinflasjonen, hvor mat og energi ikke er inkludert, steg med 0,3 prosent sammenlignet med november. Det ga en inflasjonsrate på 5,7 prosent.

Tallene var i tråd med økonomenes forventninger, og legger seg godt under inflasjonen i eurosonen.

– Det vil man som vanlige danske nyte godt av i form av et fall i boliglånsrentene og generelt mer positiv stemning på aksjemarkedet, sier han.

I fjor hevet banken styringsrenta sju ganger, fire av dem såkalte trippelhevinger på 0,75 prosent, for å få bukt med prisveksten. Inflasjonen toppet seg med 9,1 prosent i juni.

– Det er utsikter til at inflasjonen vil avta ytterligere i starten av 2023. Den kan faktisk ende med å minke ganske kraftig fram mot våren, sier han.

– Den amerikanske sentralbanken vil stadig heve renten litt mer, men tempoet på rentehevingene vil helt klart være avtagende. De store rentehoppene ligger bak oss, mener Sørensen.

Det er søt musikk i ørene til sjeføkonom Tore Stramer i Dansk Erhverv. Han tror den amerikanske sentralbanken ved neste rentemøte vil nøye seg med en renteheving på 0,25 prosent.

Sjeføkonom Allan Sørensen i Dansk Industri venter at inflasjonsfallet vil fortsette i månedene framover.

(©NTB)

Flere nyheter: