Menu
Statsminister Justin Trudeau sier han forrige uke tok opp bekymringene rundt drapet personlig med statsminister Narendra Modi da de to møttes i New Delhi. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

India: Påstander om innblanding i drap i Canada er absurde

Canada undersøker påstander om at indiske agenter har hatt noe å gjøre med drapet på en sikh-leder i landet. India kaller påstandene «absurde».

Av NTB | 19.09.2023 06:22:18

Kriminalitet og rettsvesen: – Canada har uttrykt sine sterke bekymringer på øverste hold til den indiske etterretnings- og sikkerhetstjenesten, sa statsminister Justin Trudeau under en ekstraordinær orientering i nasjonalforsamlingen mandag.

– Ethvert engasjement fra en fremmed myndighet i drapet på en canadisk borger på canadisk jord er et uakseptabelt brudd på vår suverenitet, sier han videre.

Trudeau sier han også forrige uke tok bekymringene opp personlig med statsminister Narendra Modi.

Canada har utvist en diplomat som har ledet Indias sikkerhetstjeneste i landet.

– Hvis påstandene viser seg å stemme, er det et alvorlig brudd på vår suverenitet og den mest grunnleggende regelen om hvordan land har med hverandre å gjøre, sier utenriksminister Mélanie Joly ifølge nyhetsbyrået AP.

– Lignende anklager ble fremmet av den canadiske statsministeren til vår statsminister og ble fullstendig avvist, heter det i en uttalelse.

Ifølge indisk UD bidrar beskyldningene til å ta fokus vekk fra «Khalistan-terrorister og ekstremister som har fått beskyttelse i Canada».

– Vi oppfordrer Canadas regjering til å hurtige og effektive rettslige grep mot alle anti-indiske elementer som opererer fra deres jord, heter det.

Indiske Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor sikh-tempelet i Surrey i provinsen British Columbia 18. juni i år. Nijjar var en sterk tilhenger av et uavhengig sikh-land omtalt som Khalistan. Bevegelsen som kjemper for Khalistan, er forbudt i India og ses på som en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

Indias utenriksdepartement reagerer kraftig på anklagene og kaller dem absurde.

(©NTB)

Flere nyheter: