Menu
Canadas statsminister Justin Trudeau i nasjonalforsamlingen i Ottawa mandag. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press / AP / NTB

India nekter for medvirking til drap i Canada

Canada undersøker påstander om at indiske agenter har hatt noe å gjøre med drapet på en sikh-leder i landet. India kaller påstandene absurde.

Av NTB | 19.09.2023 08:22:18

Kriminalitet og rettsvesen: Tirsdag ble en canadisk diplomat utvist fra India, som en reaksjon på at canadierne utviste en indisk diplomat. Angivelig var det sjefen for indisk etterretning i Canada som fikk beskjed om å reise hjem.

– Canada har uttrykt sine sterke bekymringer på øverste hold overfor den indiske etterretnings- og sikkerhetstjenesten, sa statsminister Justin Trudeau under en ekstraordinær orientering i nasjonalforsamlingen mandag.

– Ethvert engasjement fra en fremmed myndighet i drapet på en canadisk borger på canadisk jord er et uakseptabelt brudd på vår suverenitet, sa han videre.

Bevegelsen som kjemper for Khalistan, er forbudt i India og oppfattes der som en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

Trudeau sier han personlig tok opp bekymringene med statsminister Narendra Modi på G20-toppmøtet i India tidligere denne måneden.

Myndighetene i Storbritannia og Australia sier de følger utviklingen i saken, og den australske regjeringen har uttrykt bekymring overfor India.

Både Canada, India og Australia er tidligere britiske kolonier og medlemmer av Samveldet av nasjoner.

– Lignende anklager ble fremmet av den canadiske statsministeren til vår statsminister og ble fullstendig avvist, heter det i en uttalelse.

Ifølge indisk UD bidrar beskyldningene til å ta fokus vekk fra «Khalistan-terrorister og ekstremister som har fått beskyttelse i Canada».

– Vi oppfordrer Canadas regjering til å ta hurtige og effektive rettslige grep mot alle anti-indiske elementer som opererer fra deres jord, heter det.

I Canada bor det over 700.000 sikher, og den religiøse gruppen utgjør rundt 2 prosent av landets befolkning.

Indiske Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor sikh-tempelet i Surrey i provinsen British Columbia 18. juni i år. Nijjar var en sterk tilhenger av et uavhengig sikh-land, omtalt som Khalistan, nordvest i India.

Indias utenriksdepartement reagerer kraftig på anklagene og kaller dem absurde.

(©NTB)

Flere nyheter: