Menu
Enorme subsidier tiltrekker stor interesse for havvind i Norge. Her med statsminister Jonas Gahr Støre utenfor Utsira. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

IKEA vil bygge havvind utenfor Utsira

Enorme subsidier fra staten bidrar til stor interesse for å bygge havvind. Nå har Ingka, IKEA's investeringsselskap meldt seg på i konkurransen.

Av Egil M Solberg | 02.08.2023 18:16:51

Havvind: IKEAs investeringsselskap Ingka og den japanske energigiganten Kansai blir med i konkurransen om å bygge ut flytende havvind på Utsira nord.

Selskapene opplyser de har stor tro på norsk teknologi innen flytende havvind, og dette er gang Ingka og Kansai investerer i innen flytende havvind. De inngår i det eksisterende UtsiraVIND-konsortiet med norske Odfjell Oceanwind og Source Galileo.

Olje- og energidepartementet kunngjorde 29. mars 2023 konkurranse om prosjektområde til havvind i Utsira Nord. Arealet Utsira Nord ble åpnet for fornybar energiproduksjon til havs 12. juni 2020.

Grunnet havdybden vil området bli bygget ut med flytende vindkraft. Området skal ha en kraftproduksjon med en kapasitet på 1500 MW.

Vinnerne av konkurransen får tildelt et prosjektområde med en tidsavgrenset enerett til å gjennomføre en prosjektspesifikk konsekvensutredning og å søke om konsesjon.

Vinnere av konkurransen vil på et senere tidspunkt få anledning til å delta i konkurranse om statsstøtte til prosjektene.

Flere nyheter: