Menu
Ansatte på Toucans Bar and Grill ved Clearwater Beach setter opp treplater foran restaurantens vinduer og dører i påvente av orkanen Idalia. Orkanen har styrket seg og ventes å treffe Floridas vestkyst som en kategori 4-orkan tidlig onsdag. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB

Idalia nærmer seg Florida som en kategori 4-orkan

Idalia styrket seg onsdag til en kategori 4-orkan med vedvarende vindhastigheter på 58 meter i sekundet. Den nærmer seg vestkysten av Florida.

Av NTB | 30.08.2023 11:34:35

Ulykker og naturkatastrofer: Den nyeste oppgraderingen fra Det nasjonale orkansenteret (NHC) kom klokken 5 lokal tid. Da lå Idalia snaut ti mil vest for øya Cedar Key og beveget seg nord-nordøstover med en fart på rundt 30 kilometer i timen. Den er ventet å nå land i løpet av noen få timer.

En orkan i kategori 4 – den nest høyeste kategorien – vil føre til «katastrofale ødeleggelser», ifølge NHC. Det er bekymring for at Idalia kan gjøre store skader i en delstat som fortsatt strever med ettervirkningene av orkanen Ians herjinger i fjor.

– Dere må virkelig dra nå. Tida er nå, sa guvernør Ron DeSantis på en pressekonferanse tirsdag.

Den nasjonale værmeldingstjenesten NWS sier Idalia følger en uvanlig rute og at det aldri tidligere er registrert en større orkan som når land i bukta ved der Florida går over fra å være en halvøy til å følge kysten av Mexicogolfen vestover.

Idalia har allerede herjet på Cuba og lagt tobakksprovinsen Pinar del Rio under vann. Mange innbyggere på øya er uten strøm.

– Sagt med ett ord: Dra! Dette er ikke noe å diskutere, sier Colson til de 900 innbyggerne.

Mottakssentre og hoteller er i beredskap for å ta imot folk som rømmer unna uværet, og bompengene er midlertidig opphevet på veien ut av de truede områdene. Over 30.000 arbeidere er i beredskap for å fikse problemer med strøm, vann og telefonlinjer, og rundt 5500 soldater fra nasjonalgarden er klare til innsats.

Etter å ha nådd Floridas vestkyst, er det ventet at Idalia vil krysse delstaten og nå Georgia og South Carolina torsdag. Guvernørene i begge delstatene har erklært en krisesituasjon og frigitt ressurser for å håndtere stormen.

Beboere i utsatte kystområder er bedt om å evakuere tirsdag i påvente av livsfarlig stormflo og voldsomme regnbyger.

På Cedar Key har fylkesstyret pakket sammen papirer og elektronikk i rådhuset, og fylkesleder Sue Colson har beordret full evakuering. Det er ventet at vannstanden kan stige med opptil 4,5 meter.

(©NTB)

Flere nyheter: