Menu
Sjefaktor for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har bedt om arrestordre på Israels statsminister, forsvarsminister og tre Hamas-ledere. Her fra domstolens lokaler i Haag i Nederland, der Gaza for tiden er tema. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

ICC-aktor ber om arrestordre for Netanyahu og tre Hamas-ledere

Sjefaktor for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har bedt om arrestordre på Israels statsminister, forsvarsminister og tre Hamas-ledere.

Av NTB | 20.05.2024 13:29:25

Kriminalitet og rettsvesen: Et panel skal nå ta en avgjørelse i saken, ifølge CNN.

Bakgrunnen er påstander om krigsforbrytelser i krigen på Gazastripen og i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober. Det er aktor ved domstolen i Haag, Karim Khan, som har jobbet med arrestordrene.

Khan sier at han mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og de tre Hamas-lederne er ansvarlige for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på Gazastripen og i Israel.

De tre Hamas-lederne som nevnes er Mohamed Deif, leder for Hamas’ væpnede gren, og Ismail Haniyeh, som er den politiske lederen for bevegelsen, og Yahya Sinwar, Hamas’ øverste leder på Gazastripen.

– Virkningene av bruken av sult som en metode for krigføring, sammen med andre angrep og kollektiv avstraffelse mot sivilbefolkningen i Gaza er akutte, synlige og viden kjent. … De inkluderer underernæring, dehydrering, dyp lidelse og et økende antall dødsfall blant den palestinske befolkningen, deriblant spedbarn, andre barn og kvinner.

– Bevisene vi har samlet inn, inkludert intervjuer med overlevende og øyenvitner, verifisert video-, bilde,- og lydmateriale, satellittbilder og uttalelser fra de anklagede, viser at Israel har fratatt den sivile befolkningen i Gaza livsnødvendige ting, med viten og vilje, sier han videre.

Siden Hamas-angrepet 7. oktober har minst 35.562 palestinere blitt drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge helsemyndigheten i det palestinske territoriet.

Opplysningene om drepte er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men anses for å være troverdige av FN og andre hjelpeorganisasjoner.

Han forteller om samtaler med israelske familier og beretninger om hvor vondt de har hatt det. Han beskriver angrepet som «kalkulert grusomhet»

– Mitt kontor mener det er rimelig grunn til å tro at Sinwar, Deif og Haniyeh er kriminelt ansvarlige for drapet på hundrevis av israelske sivile i angrep utført av Hamas, spesielt dens militære fløy, al-Qassam-brigadene, og andre væpnede grupper, sier Khan i en uttalelse.

– Det er også rimelig grunn til å tro at gisler tatt fra Israel har blitt holdt under umenneskelige forhold, og at noen har blitt utsatt for seksuell vold, inkludert voldtekt, mens de er blitt holdt i fangenskap.

Den internasjonale straffedomstolen har de siste tre årene etterforsket Israels handlinger i de okkuperte palestinske områdene, og senere også Hamas’ operasjoner.

Netanyahu har ifølge BBC nylig kalt det en «skandale av historiske dimensjoner» at høytstående israelske ledere risikerte å havne på en arrestordre fra ICC.

I en uttalelse sier Khan følgende om Israels krigføring:

Når det gjelder Hamas-angrepet skriver Khan at han selv har sett ødeleggelsene fra angrepene, og den dype virkningen de har hatt, spesielt på de pårørende.

Flere nyheter: