Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt har kalt inn til pressekonferanse om mulige habilitetsbrudd.Foto: Terje Pedersen / NTB

Huitfeldt sier hun har brutt habilitetsreglene – kan bli kalt inn i kontrollsak

Støre-regjeringen er rammet av en ny habilitetssak. Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier hun ikke har oppfylt sin plikt etter habilitetsreglene.

Av NTB | 30.08.2023 13:44:51

Politikk: VG skriver at Huitfeldts ektemann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og i børsnoterte lakseselskaper.

– Jeg har ikke oppfylt min plikt etter habilitetsreglene til å skaffe meg oversikt over min manns økonomiske aktiviteter. Det er grunn til å tro at jeg har vært inhabil i flere av sakene, sier Huitfeldt.

Huitfeldt har kalt inn til pressemøte om saken klokka 14 onsdag.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har trukket seg på grunn av habilitetsbrudd. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har beklaget habilitetsbrudd, men fortsatte i regjering.

Habilitetssakene er blitt tema for en granskning i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Anniken har beklaget feilen hun har gjort. Basert på opplysningene som har kommet fram, har jeg tillit til Anniken som statsråd, sier Støre.

Huitfeldt sier selv at ektemannens aksjehandel ble kjent for henne i sommer, etter at Borten Moe gikk av. Hun sier at hun da forsto at aksjehandelen har hatt et mye større omfang enn hun var klar over.

På spørsmål fra VG om hun kan fortsette som utenriksminister, sier Huitfeldt at det er opp til statsministeren å vurdere.

– Denne saken er en av de mest åpenbare kontrollsakene på mange år. Det var alvorlig med én sak, og tre på rad gjør det nødvendig å sjekke etter systemfeil i regjeringen, sa Frølich da granskingen ble kjent.

Nå er tre saker altså muligens blitt til fire.

– Disse nye habilitetsbruddene er alvorlige, og kommer i rekken av tidligere alvorlige habilitetsbrudd. Kontrollkomiteen har allerede mye på bordet med sakene knyttet til Borten Moe, Brenna og Trettebergstuen. Fra Høyres side er det likevel helt klart at Stortingets kontrollsak nå må utvides, sier Frølich.

– Huitfeldts habilitetsbrudd er alvorlig for tilliten til politiske beslutninger. Regjeringens håndbok er ikke fulgt. Høyre vil ta initiativ til at Huitfeldt møter på den kommende høringen i kontrollkomiteen, sier Frølich.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han har tillit til Huitfeldt som statsråd.

I granskningen som skal være i kontrollkomiteen, skal hele regjeringen bli sett på. Komitéleder Peter Frølich har sagt at det som har skjedd i sommer, er svært uheldig og rammer tilliten til politiske prosesser.

Frølich sier at Høyre nå ønsker å utvide kontrollsaken til også å gjelde Huitfeldt.

Flere nyheter: