Menu
Espen Barth Eide (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap) ga hverandre en god klem under nøkkeloverrekkelsen til Utenriksdepartementet mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Huitfeldt gir stafettpinnen «tilbake» til Barth Eide

Mandag overrakte Anniken Huitfeldt (Ap) nøkkelen til Utenriksdepartementet til partikollega og tidligere utenriksminister Espen Barth Eide.

Av NTB | 16.10.2023 16:02:24

Krig og konflikter: – Kjære, kjære Espen. På dagen i dag for ti år siden gikk jeg av som arbeidsminister, og du forlot Utenriksdepartementet. Noen dager etter gikk vi en lang tur i skogen, der du delte dine erfaringer med meg som skulle bli ny leder for utenrikskomiteen på Stortinget, sier Huitfeldt mens hun overrekker nøkkelen til departementet til den nye utenriksministeren.

– Og i dag er det jeg som gir stafettpinnen tilbake til deg, sier hun.

Huitfeldt ønsket ikke å forlate posten som utenriksminister, men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har begrunnet avgangen delvis med habilitetssaken som har stormet rundt henne den siste tiden.

Huitfeldt ville ikke kommentere sin egen avgang under nøkkeloverrekkelsen mandag ettermiddag.

– Vi er gode venner, vi har samarbeidet om mye, og vi har veldig sammenfallende synspunkter. Derfor opplever jeg at jeg overtar en stafettpinne som jeg på en måte ga videre til henne da jeg gikk av som utenriksminister, og hun ble leder av utenrikskomiteen for ti år siden, sier han til NTB.

– Det er ikke helt slik det funker. Det er jo statsministeren som bestemmer hvem som skal sitte hvor. Og Anniken har sagt til meg at hun er glad det er jeg som overtar, og jeg er glad for at det er hun jeg overtar etter, sier Barth Eide.

Sist han var på utenriksministerens kontor, var 16. oktober 2013 da han tok farvel med departementet. Mandag samme dato ti år senere er han tilbake og er klar for en ny runde.

– Dette blir mitt fjerde opphold innen politisk ledelse i UD, og jeg kjenner departementet veldig godt. Jeg er veldig glad i Utenriksdepartementet og de som jobber her, og har stor respekt for arbeidet de gjør. Jeg er veldig klar for denne jobben, sier han.

Videre påpeker Huitfeldt at verdens sikkerhetssituasjon har forandret seg helt siden den gangen for ti år siden. Hun viser blant annet til krigen i Ukraina og konsekvensene av den, pandemien og nå krigen i Midtøsten.

På spørsmål om hvordan det var for den nye utenriksministeren å takke sin gode venn, Anniken Huitfeldt, av, svarer Barth Eide at han skjønner at dette ikke er enkelt for henne, men at han synes det var en verdig overrekkelsesseremoni.

Tidligere mandag ettermiddag tok Barth Eide avskjed med Klima- og miljødepartementet og ønsket den nye statsråden Andreas Bjelland Eriksen (Ap) velkommen. Det var vemodig, innrømmer han, men Barth Eide sier at han vil ta med seg noen av klimasakene inn i arbeidet med utenrikspolitikk.

(©NTB)

Flere nyheter: