Menu
CDUs ordførerkandidat Kai Wegner feirer valgseieren i delstatsvalget i Berlin søndag. Foto: Fabian Sommer/dpa via AP / NTB

Høyresiden vant omvalget i Berlin

Kristendemokratene i CDU gjorde et brakvalg da velgerne i Tysklands hovedstad gjorde et nytt forsøk på å velge hvem som skal styre Berlin de neste årene.

Av NTB | 13.02.2023 07:45:56

Politikk: Konservative CDU, som i årevis har vært i opposisjon i Berlin, gikk fram med hele 10 prosentpoeng til 28 prosents oppslutning i søndagens valg, ifølge de siste prognosene.

Sosialdemokratene i SPD måtte nøye seg med 18,4 prosent, noe som er historisk lav oppslutning for partiet til statsminister Olaf Scholz i Berlin.

Resultatet plasserer SPD på tredjeplass i valget, knepent slått av De grønne. De fikk ifølge prognosene 18,5 prosent av stemmene, omtrent like stor andel som de hadde i ryggen før valget.

– Vårt oppdrag er å danne en stabil byregjering, sier han etter at partiet sikret seg sin første valgseier i byen på over 20 år.

Resultatet kan dermed koste SPD-ordfører Franziska Giffey jobben. Hun har erkjent nederlaget og sier velgerne ønsket noe annet. Samtidig håper hun å kunne beholde regjeringsmakten dersom det finnes nok støtte blant koalisjonspartnere.

Om lag 2,4 millioner innbyggere kunne delta i omvalget på ny delstatsforsamling og tolv bydelsutvalg.

En rekke partier klaget på valget som ble holdt i september 2021, og i november i fjor erklærte en domstol i Berlin valget for ugyldig.

Valgdeltakelsen var søndag på under 65 prosent. Det er betydelig lavere enn i det opprinnelige valget i 2021, da 75,4 prosent av de stemmeberettigede deltok. Tallene er imidlertid ikke helt sammenlignbare, ettersom det i 2021 samtidig var valg på ny nasjonalforsamling.

Det er fortsatt uklart hvordan den nye byregjeringen vil se ut. CDUs ordførerkandidat Kai Wegner kaller valgresultatet en fenomenal suksess.

Ytre høyresidens Alternativ for Tyskland (AfD) fikk rundt 9 prosent av stemmene, mens markedsliberale FDP falt rett under sperregrensa på 5 prosent, ifølge prognosene.

Under det forrige valget gikk valglokalene tomme for stemmesedler, i tillegg til at stemmesedler havnet i feil bydeler. Resultatet var at velgerne måtte stå flere timer i kø.

(©NTB)

Flere nyheter: