Menu
Det republikanske partiet og leder Jose Antonio Kast (i midten) ble de store vinnerne i avstemningen om ny grunnlovsforsamling i Chile. Foto: Esteban Felix / AP / NTB

Høyresiden vant grunnlovsavstemning i Chile

Partier på høyresiden vant avstemningen om sammensetningen av rådet som skal utarbeide et forslag til ny grunnlov i Chile.

Av NTB | 08.05.2023 05:04:10

Politikk: Resultatet innebærer en stor omveltning fra den første grunnlovsforsamlingen, hvis svært progressive grunnlovsforslag ble avvist av folket.

Etter at 95 prosent av stemmene var talt opp, ledet det republikanske partiet, som ledes av den tidligere presidentkandidaten Jose Antonio Kast, med nesten 35 prosent av stemmene.

En annen koalisjon av mer tradisjonelle høyrepartier fikk like over 20 prosent av stemmene, mens venstresidekoalisjonen til president Gabriel Boric fikk rundt 29 prosent. Resten gikk til sentrumsorienterte partier.

– I dag er den første dagen av en bedre framtid, en ny start for Chile. Chile har overvunnet en mislykket regjering, sa Kast, som tapte for Boric i presidentvalget i 2021, i en tale i Santiago.

Prosessen mot en ny grunnlov startet etter de store protestene mot elitene i 2019, med krav om større likhet og bedre velferdsordninger i et ekstremt klassedelt land.

Det første grunnlovsforslaget hadde fokus på sosiale tjenester, miljørettigheter, likestilling og urfolks rettigheter, og ville gitt Chile en av de mest progressive grunnlovene i verden. Men mange velgere syntes den var for polariserende, og prosessen var preget av flere kontroverser.

Grunnlovsforsamlingen skal ha 50 medlemmer, og det endelige forslaget må ha støtte fra tre femdeler av medlemmene.

Forsamlingen skal utarbeide en ny grunnlov basert på et utkast skrevet av 24 grunnlovseksperter som ble utnevnt av kongressen i mars. Velgerne skal så ta stilling til grunnlovsforslaget i desember.

– Regjeringen vil ikke blande seg inn i prosessen, og den vil respektere forsamlingens uavhengighet i dens arbeid, sa Boric etter å ha avlagt stemme søndag.

Etter Kasts seierstale, talte Boric fra presidentpalasset La Moneda i Santiago. Da tok han til orde for samhold, og oppfordret opposisjonen til å ta lærdom av det første, mislykkede forsøket.

– Jeg vil oppfordre det republikanske partiet, som har vunnet med ubestridelig margin, til å ikke gjøre de samme feilene som vi gjorde. Denne prosessen kan ikke handle om feider, den må handle om å sette Chile først, sa Boric.

Mange chilenere ønsker å bytte ut den nåværende grunnloven, som stammer fra militærregimets tid. Likevel ble det første forslaget nedstemt med uventet stor margin, i det som var et nederlag for Boric.

Boric tiltrådte i mars i fjor og var en forkjemper for grunnlovsforslaget som til slutt ble avvist av nesten 62 prosent av velgerne. Siden har oppslutningen rundt ham stupt mens velgerne er bekymret over en økonomi i vansker og økt kriminalitet.

(©NTB)

Flere nyheter: