Menu
Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Høyre vil kutte med 1 milliard kroner i fylkene

Høyre er klar med sitt alternative reviderte budsjett. Partiet vil bruke mindre oljepenger, og kutter blant annet 1,1 milliarder i overføring til fylkene.

Av NTB | 13.06.2023 15:18:55

Natur og miljø: – Fremover står det norske samfunnet overfor store utfordringer, blant annet innenfor forsvar, klima og det at vi blir flere eldre. Det øker behovet for å holde igjen på utgiftsveksten nå, slik at vi beholder handlingsrom til å løse disse utfordringene. En stor avveining i norsk politikk handler om velferd i dag mot velferd i morgen, sier finanspolitisk talsperson i Høyre Helge Orten.

Totalt reduseres oljepengebruken med 5,2 milliarder kroner, sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag.

I enigheten mellom regjeringspartiene og SV, som ble lagt fram tidligere tirsdag, økte de imidlertid pengebruken med 1,5 milliarder kroner – og fikk kritikk av Høyre.

– I høst var regjeringspartiene opptatt av at vi måtte bruke mindre penger for å dempe presset på renten og folks økonomi. Nå virker de å ha glemt egne advarsler. Vi er bekymret for hva økt pengebruk og manglende vilje til reformer vil bety over tid, sier Orten.

Høyre er nå klare med sin kuttliste for å få ned oljepengebruken. Det største kuttet skjer i overføringene til fylkene, som får 1,1 milliarder kroner mindre å rutte med neste år.

Partiet gjør også et grep for å hente ut mer penger fra Statkraft, som omtales på denne måten «økt utbyttegrad for internasjonal virksomhet trer i kraft fra og med statsbudsjettet 2023». Totalt frigjør dette 1,27 milliarder kroner.

Høyre vil også kutte i tannhelsereformen, og avvikle ordningen for aldersgruppene 21–24 år. Dette gir en innsparing på totalt 420 millioner kroner.

(©NTB)

Flere nyheter: