Menu
– Tiden har løpt fra Høyres standpunkt om å ikke ha generell bevæpning av politiet, mener justispolitisk talsperson Sveinung Stensland i partiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Vil la politiet bære våpen fast

Høyres Sveinung Stensland går inn for generell bevæpning av norsk politi. Han får støtte fra KrFs nestleder. Tiden er ikke inne nå, mener justisministeren.

Av NTB | 12.06.2024 06:23:16

Kriminalitet og rettsvesen: De politiske partiene på Stortinget utformer nå ny politikk før valget neste høst. I Høyre har justispolitisk talsperson Sveinung Stensland skiftet standpunkt fra nei til ja til generell bevæpning av politiet. Han vil nå kjempe for dette internt i partiet.

– Tiden har løpt fra Høyres standpunkt om å ikke ha generell bevæpning av politiet. Jeg mener politiet bør bevæpnes hele veien, sier han til NRK.

– Vi ser stadig flere angrep. Politiet trenger beskyttelse, og de trenger også bevæpning.

Stensland sier han har snudd fordi både kriminalitetsbildet, trusselbildet og respekten for politiet er i endring.

KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse ønsker også en kursendring i eget parti.

– Jeg mener vi må ha en diskusjon om innføring av generell bevæpning og tar til orde for det, sier hun.

– Om vi gjør det, er det andre viktige prinsipper vi utfordrer. Politiet i Norge er et av de få igjen i verden som ikke er generelt bevæpnet, det har høy verdi og er et symbol på tillitssamfunnet vårt, sier Mehl til NRK.

Fremskrittspartiet har lenge vært for generell bevæpning, mens Venstre, KrF og Høyre har vært mot. Riksadvokaten, Politidirektoratet, Politiets Fellesforbund (PF) og Norges Politilederlag støtter også generell bevæpning.

I dagens partiprogram står det at Høyre vil «videreføre muligheten for å gi punktbevæpning på sårbare steder etter risiko- og sårbarhetsanalyser».

Regjeringen ikke er klar for å gå inn for en generell bevæpning, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

(©NTB)

Flere nyheter: