Menu
Den franske fregatten Languedoc patruljerer i Rødehavet, der det har vært flere angrep mot skip den siste tiden. Foto: Marine Nationale via AP / NTB

Houthiene tar på seg ansvaret for angrep mot Mærsk-skip i Rødehavet

Houthi-bevegelsen i Jemen tar på seg ansvaret for angrepet mot et Mærsk-skip i Rødehavet torsdag.

Av NTB | 14.12.2023 21:29:34

Økonomi og næringsliv: Yehia Sareea, som er talsperson for gruppas militære fløy, sier de angrep et Mærsk-skip som var på vei til Israel og at de traff. Ifølge uttalelsen ville ikke mannskapet rette seg etter gruppas advarsler. Sareea sier at en drone ble brukt i angrepet.

Det danske rederiet Mærsk bekrefter overfor Shippingwatch at et av deres skip er angrepet, men sier at raketten som ble brukt, ikke traff. Skipet det er snakk om, skal ha vært på vei fra Salalah i Oman til Jeddah i Saudi-Arabia.

Ifølge den danske avisen Berlingske Tidende er det snakk om konteinerskipet Maersk Gibraltar.

Det har vært flere angrep mot skip i området i det siste. Mandag kveld ble det norske tankskipet Strinda, som er eid av J. Ludwig Mowinckels Rederi, truffet av en krysserrakett. Houthi-bevegelsen i Jemen tok på seg ansvaret for angrepet og hevdet at skipet ikke hadde rettet seg etter deres advarsler.

Onsdag ble to raketter avfyrt mot et tankskip i området utenfor Suezkanalen. Heller ikke det skipet ble truffet. Flere droner er også skutt ned av marinefartøy.

Sjøveien gjennom Rødehavet regnes som svært viktig for verdenshandelen siden en stor del av trafikken mellom Europa og Asia passerer her. Nesten 10 prosent av all verdenshandelen til havs går gjennom stredet hvert år, inkludert mye av den globale oljetrafikken.

– Besetningen og skipet er rapportert å være i sikkerhet. På det nåværende tidspunkt jobbes det fortsatt med å fastslå fakta om hendelsen, skriver en talsperson for Mærsk til nettstedet.

Houthiene har de siste månedene gjennomført en rekke angrep mot fartøyer i Rødehavet og også skutt raketter og droner mot Israel. De siste dagene har de truet med å angripe ethvert skip de mener er på vei til eller fra Israel.

(©NTB)

Flere nyheter: