Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte mandag Arbeiderpartiets stand på Schrøders plass i Brønnøysund. Her sammen med f.v.: André Møller, ordfører i Vega kommune, Hilde Sprækenhus, 7.-kandidat for fylkeslista for Nordland og Siv Aglen, ordførerkandidat i Brønnøy kommune. Foto: Heiko Junge / NTB

Her har Arbeiderpartiet over 40 prosent

Arbeiderpartiet står fortsatt sterkt flere steder i nord – og opplever medvind. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper vinden kan spre seg sørover.

Av NTB | 08.08.2023 05:44:26

Politikk: – Det er utrolig inspirerende for meg å se at til tross for overskrifter om at vi har andre målinger andre steder, så er det steder hvor vi gjør det veldig bra, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Mandag holdt statsministeren appell på torget i Brønnøysund, hvor han besøkte Arbeiderpartiets valgkampstand. Det blåste litt og regnet mye. Men for mange av partiets lokale kandidater ser det lyst ut.

– Vi har medvind, slår ordførerkandidat Siv Aglen i Brønnøy kommune fast overfor NTB.

Senterpartiet, som ved forrige kommunevalg stjal mange velgere fra Ap i nord, raste med 29 prosentpoeng til 9,4 prosent på samme måling.

En oppslutning på over 40 prosent høres kanskje voldsomt ut for Arbeiderpartiet. Men ikke på Helgeland.

– Ute på Vega har jo Arbeiderpartiet over 50 prosent, og i Bindal kommune over 50 prosent. Men i Bindal er det bare SV og Arbeiderpartiet som stiller til valg. Der er det ingen andre partier, sier Aglen.

– Jeg tror at vi kan gjøre et bra valg. Jeg tror i hvert fall at vi klarer mellom 30 og 50 prosent. Følelsen er god, sier han.

– Vi har dyktige medlemmer i partiet, og så har vi fokus på næringsutvikling og god økonomisk styring i kommunen. Og samtidig så får vi fram mange enkeltsaker og gode saker som gagner befolkningen.

De nasjonale målingene har lenge ligget på under 20-tallet, men i Nord-Norge ser statsministeren flere positive tegn.

Han trekker blant annet fram følgende:

* Tromsø: Sterke tall for Ap-ordfører Gunnar Wilhelmsen. På siste Nordlys-måling i juli hadde partiet en oppslutning på 29,9 prosent, 5,6 prosentpoeng høyere enn forrige tilsvarende måling og 10,2 prosentpoeng opp fra valget i 2019.

* Vefsn: Oppgang på 7 prosentpoeng fra 2019, viser en måling fra Helgelendingen i juni.

* Bodø: Jevnt. Knapt flertall der to mandater må bytte side for at Høyre mister flertall – viser siste måling fra Avisa Nordland.

Flere steder kan dette komme til å snu.

– Helgeland er et eksempel på at dette valget kan gi oss positive overraskelser, sier Støre.

Han tror fundamentet for Ap i Nord-Norge fortsatt står seg godt.

– Det er en viktig bastion for Arbeiderpartiet historisk. Vi har tatt ansvar her i utvikling av samfunnet, ved å satse på næring, utvikling av velferdstilbud, etablering av universitet og andre store satsinger, sier han.

– Når folk bare får se resultater av politikken, tror jeg man kommer fram til at det er de fellesskapsløsningene, som Arbeiderpartiet står for, som er best. Og at det er viktig å skape, men også dele når du har skapt. Det er kanskje der jeg synes at Høyre bommer mest, sier Aglen.

– Man må opptre ordentlig og redelig. Så må man snakke med folk og høre hva de har å si. Og hvis du skjønner hvorfor folk mener det de mener, så kan man finne en løsning. Men hvis man lar seg styre av bråket på internett, så blir det vanskelig.

I juni kom det en måling i Brønnøysunds Avis som ga Arbeiderpartiet en oppslutning på 43 prosent i kommunen, som i dag er styrt av Høyre og Senterpartiet. Det var en framgang på 18,9 prosentpoeng fra valget i 2019.

I Vega kommune har Arbeiderpartiet faktisk hatt en oppslutning på over 50 prosent de siste 16 årene, forteller Vega-ordfører André Møller til NTB.

Støres tur til Helgeland markerer kickoff for valgkampinnspurten. Det er kanskje ikke tilfeldig valgt.

Nord-Norge har alltid vært viktig en bastion for Arbeiderpartiet. Men i forrige kommunevalg i 2019, gjorde Senterpartiet et solid jafs inn i Arbeiderpartiets velgere i nord.

I Brønnøy kommune tror ordførerkandidat Siv Aglen absolutt at Ap har muligheter til å løfte seg til samme høyder nasjonalt som på Helgeland.

(©NTB)

Flere nyheter: