Menu
Palestinere leter gjennom ruinene etter Israels angrep i Nuseirat-flyktningleiren. Hamas og sykehusansatte hevder at mer enn 270 palestinere ble drept i aksjonen der Israel løslot fire gisler. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Helsedepartementet i Gaza: 274 palestinere drept i israelsk redningsaksjon

Helsedepartementet i Gaza hevder at 274 palestinere ble drept i den israelske aksjonen der fire gisler ble reddet ut fra Gazastripen lørdag.

Av NTB | 09.06.2024 12:32:59

Krig og konflikter: Helsemyndighetene i Gaza meldte natt til søndag at 210 ble drept, men har nå oppjustert tallet. I tillegg ble 698 personer såret i lørdagens angrep.

Det betyr at det så langt er 37.084 palestinere som er drept og 84.494 som er såret på Gazastripen siden 7. oktober, ifølge helsemyndighetene i Gaza.

Aksjonen for å redde ut gislene sammenfalt med intense luftangrep i Nuseirat-flyktningleiren sentralt på Gazastripen. En talsperson for det israelske militæret (IDF) sier at aksjonen fant sted sentralt i et boligområde i Nuseirat, der Hamas holdt gislene i to separate boligblokker.

Soldatene ble kraftig beskutt under aksjonen og svarte med å skyte «fra lufta og fra bakken», ifølge IDF-talsmann Daniel Hagari.

Også Tyrkia har gått hardt ut mot det israelske angrepet. En talsperson for det tyrkiske utenriksdepartementet beskriver angrepet som «barbarisk».

Angrepet skjedde bare to dager etter at minst 37 personer ble drept i et israelsk angrep mot en FN-drevet skole i flyktningleiren. Nuseirat har blitt utsatt for tunge israelske luftangrep i krigen, og det har også vært harde bakkekamper øst i leiren.

De ble hentet ut fra to separate steder i Nuseirat-flyktningleiren lørdag morgen, sier militæret. De fire ble bortført fra Nova-festivalen i Israel 7. oktober.

– Vi er glade for å ha dere hjemme, sier Israels forsvarsminister Yoav Gallant i en uttalelse til de fire, som har tilbrakt 246 dager i fangenskap.

Etter lørdagens aksjon har Israel hentet ut til sammen sju gisler i slike aksjoner. I tillegg kommer løslatelsen av rundt halvparten av gislene under den ukelange våpenhvilen i november.

Ett gissel ble befridd etter Hamas-angrepet i oktober, mens to gisler ble hentet ut av Rafah i februar. Israelske styrker har hentet ut minst 16 døde, ifølge regjeringen.

Hamas’ væpnede gren hevder tre gisler er blant dødsofrene etter lørdagens aksjon. Israel har blankt avvist at gisler ble drept.

En amerikansk gruppe bidro til prosessen med å lokalisere og redde ut gislene, opplyser en ikke navngitt tjenesteperson i Biden-administrasjonen til AP. President Joe Biden ønsket lørdag nyheten om gisselløslatelsen velkommen.

Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte rundt 250 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober. Over 100 av dem er antatt å fremdeles være på Gazastripen, men det er uvisst om de er i live.

Rundt 1200 ble drept i Hamas-angrepet, og siden er minst 37.000 palestinere drept i de israelske angrepene på Gazastripen, ifølge helsedepartementet der.

Nabolandene Egypt og Jordan fordømmer angrepene mot Nuseirat-leiren. Egypts utenriksdepartement omtaler det som et «åpenbart brudd på alle folkerettens regler». IDF sier at de angrep «trusler mot våre styrker i området». De legger til at en soldat ble drept.

Israel navngir de befridde gislene som Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (22), Andrej Kozlov (27) og Shlomi Ziv (41). De er ved god helse, ifølge IDF.

IDF utførte redningen av de fire gislene sammen med landets luftstyrker og antiterrorpolitiet i Nuseirat lørdag morgen, heter det i uttalelsen fra IDF.

Flere nyheter: